Az új Shell-stratégia tulajdonképpen folytatása a két évvel ezelőtt meghirdetett csoportszintű tervnek, a fő cél továbbra is a részvényérték maximalizálása. Akkor a több évtizede példátlanul alacsony olajárak indították arra a holland--angol olajtársaságot, hogy csökkentse költségeit. A program előrehaladtával azonban folyamatosan növelték a "tétet". Eredetileg 2,5 milliárd dolláros megtakarítást irányoztak elő 2001-re, ezt azonban az év elején megfejelték 1,5 milliárddal. Mint a Reuters legfrissebb jelentéséből kiderül, most 5 milliárd dollárra emelték ezt az összeget.
A hírügynökségi jelentések szerint a Shell olaj- és gáztermelése az év első kilenc hónapjában 6 és 8 százalékkal növekedett. Az olajtársaságnál arra számítanak, hogy ez a tendencia folytatódik, s a következő öt évben, éves átlagban 5 százalék lesz a növekedés. Csoportszinten 15 százalékos tőkearányos megtérüléssel számolnak, ennek elérését segítheti az északi-tengeri olaj árának 14 dolláros szinten történt stabilizálódása. A Shell tervei ugyanis ezen az árszinten készültek.
A csoportszintű, szigorú takarékossági program elsősorban az úgynevezett upstream tevékenységet, vagyis a kitermelést és feldolgozást érinti, s kevésbbé a downstream üzletágat, vagyis a kereskedelmet. Ilyenformán a kelet-európai régiónak nem volt külön feladata -- mondta korábban a Világgazdaság érdeklődésére Kapitány István, a Shell regionális kereskedelmi igazgatója, a Shell Hungary Rt. elnök-vezérigazgatója. Ezzel együtt 1998-ban saját kezdeményezésre végrehajtottak egy költségcsökkentő programot, amely 20-25 százalékos megtakarítást eredményezett.
A holland--angol olajóriás, amely az 1999-ben elkönyvelt 105 milliárd dolláros árbevételével a Fortune 500-as ranglistán a világ 11, az olajiparban a második legnagyobb vállalat, a külföldi olajcégek közül a legnagyobb piaci részesedéssel bír Közép- és Kelet-Európa üzemanyag-kereskedelmében. A régió 10 országában összesen 560 töltőállomásuk van.