A Cseh--Szlovák Vámunió Tanácsának (RCÚ) ülésén újra terítékre került a kukoricából gyártott édesítőszer, az izoglükóz importja. Az RCÚ elnöke, Lubomír Harach szlovák gazdasági miniszter szerint a vámunión belül már csak ez számít kényes tételnek. Csehország csak 5 ezer tonnában szabta meg a Szlovákiából importálható izoglükóz mennyiségét, pedig Szlovákia ennél jóval többet is tudna szállítani. A mennyiségi korlátozás fő oka, hogy a cseh feldolgozóipar jóval olcsóbb szállítókat talált Magyarországon.
A szlovák gyártók ezt már régóta kifogásolják, mert az olcsóbb magyar termék cseh importja amellett, hogy veszélyezteti a szlovák gyártást, a cseh--szlovák vámunió elveivel is ellentétes. Tomás Zídek cseh agrárminiszter-helyettes ezért az RCÚ ülésén ígéretet tett a szlovák képviselőknek, hogy elemzik a magyar importot, és figyelembe veszik a szlovák követeléseket.
"Hivatalos jelzést még nem kaptunk arról, hogy a két ország számára problémás volna a magyar beszállítás" -- mondta a Világgazdaság érdeklődésére Sipos Domokos, a szabadegyházai Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója. A vámunió ülésén az elsőként a magyar fél által felvetett kérdésekről egyeztetett a cég belga és osztrák tulajdonosaival, akik nála valamivel szkeptikusabbak voltak. Ugyanis egyikük, a belgiumi Amylum NV a szlovákiai gyárban is érdekelt.
Sipos Domokos szerint tény, hogy a Csehszlovákia szétválásakor létrejött kétoldalú megállapodás alapján a szlovák izocukorból évente 5000 tonna vámmentesen vihető be Csehországba. A mondottak szerint -- annak ellenére, hogy a magyar és a szlovák leányvállalat teljesen önálló a piacon -- adott esetben mégiscsak figyelembe vehető, hogy egyfajta érdekközösség létezik közöttük.
A cseh piac egyébként nem olyan jelentős a magyar cég számára; az általa évente gyártott mintegy 210-220 ezer tonna izocukorból 130 ezer tonnát a magyar élelmiszergyártók vesznek meg, a többi az export, s ezen belül mindössze mintegy 7 ezer tonnányi szerepel a csehországi üzletben. Ott ezzel valóban versenyképesek, ennek egyszerűen az az oka, hogy kisebb önköltséggel, eredményesebben dolgoznak, mint a szlovák gyár. Erre jellemző, hogy le tudják "nyelni" a 30 százalékos vámot.