Bizonytalan a harmadik generációs mobiltelefonok finanszírozásának jövője, ennélfogva bizonytalan az üzletből várható nyereség is -- állították a genfi székhelyű International Telecommunications Union (ITU) ázsiai konferenciáján felszólaló szakemberek. Az adatátvitel robbanásszerű növekedése óriási beruházásokra készteti a szolgáltatókat, ezek a beruházások azonban nem hozzák meg a várt eredményt sem az árbevételben, sem a profitban -- véli a Lucent Technologies Inc. élén álló Mike Butcher. Mint közölte, emiatt a távközlési cégek részvényei leértékelődnek a nemzetközi tőzsdéken, s ez megnehezíti számukra, illetve az újonnan piacra lépőknek, hogy pénzhez jussanak. A másik ok, amiért a távközlési társaságok részvényeinek árfolyama csökken, hogy -- különösen Európában -- rengeteg pénzt kell fizetniük az egyes kormányoknak az UMTS-engedélyekért. Mindezek eredményeként az elmúlt fél évben összességében 215 milliárd dollárral csökkent a világ tíz vezető távközlési cégének piaci tőkeértéke.
A konferencia másik, nagy izgalmat kiváltó témája a kínai piac volt. Szakemberek előrejelzése szerint az év végére 70 millió mobilfelhasználó lesz Kínában, amelyet így gyakorlatilag csak az USA előz meg. Egyébiránt a kínai távközlési szektorban megkétszereződik a forgalom a következő öt évben. A külföldi távközlési társaságok közül az amerikai Qualcomm már konkrét tervvel állt elő: a CDMA vezeték nélküli technológia kifejlesztője szándéknyilatkozatot írt alá a China Unicom-csoporttal, hogy 2001-től az ő eljárása alapján építi ki hálózatát a kínai társaság. A svéd Ericsson viszont azt tervezi, hogy a közeljövőben 20 százalékra növeli részesedését a kínai handypiacon a jelenlegi 10-15-ről. Azt is kilátásba helyezte, hogy 2005-ig 2,7 milliárd dollárt fektet be az ázsiai országban.
A konferencián bemutatott újdonságok egyike a 3G mobiltelefonok kamerával felszerelt változata, amely videokonferenciák rendezésére is alkalmas. A japánok olyan, névjegykártya-méretű képernyővel felszerelt harmadik generációs készülékkel jelentkeztek, amellyel szörfölni lehet az interneten. Olyan telefonokat is bemutattak, amelyeknek úgynevezett Organic EL kijelzőjük van. Ez a hagyományos változatnál jóval fényesebb, színei érezhetően jobbak, s mindehhez sokkal kevesebb energiát fogyaszt.