Szándékának komolyságát mutatja, hogy az egy éve a kommunikációs technológiákra létrehozott befektetési alapot (Intel Communications Fund -- ICF) 200 millió dollárról 500 millióra emeli.
Az eltelt időszak alatt az alapból elsősorban vezetékes, hálózatos megoldásokat kínáló vállalkozásokat támogattak. Felismerve azonban a vezeték nélküli kommunikációs termékek piacában rejlő lehetőségeket, a cég a jövőben szívesen fektet olyan társaságokba, amelyek Intel-fejlesztést is magában foglaló celluláris és egyéb kézi készülékek gyártásában érdekeltek. Az ICF része a félvezetőgyártó óriás befektetésekkel foglalkozó részlegének, az Intel Capitalnak, amely tavaly világméretekben mintegy 1,2 milliárd dollárt helyezett ki az általa érdemesnek tartott 250 cégbe. A befektetési portfólióban ma már mintegy 400 cég található, együttvéve hozzávetőlegesen 8 milliárd dolláros beruházási értékkel.
Kelet-Közép-Európa országaiban is egyre komolyabb üzleti lehetőségeket lát a befektetői részleg, amely a múlt év óta jelenlétének fokozására törekszik a térségben.
Az elmúlt egy év alatt a régió meghatározó országaiban (Magyarország, Csehország, Lengyelország) már meg is találta azokat az elsősorban az internethez kapcsolódó vállalkozásokat, amelyekben közvetlen érdekeltséget vásárolt.
Magyarországon a kiválasztott szereplő az internetes portált működtető Index, amelyben tavasszal szerzett kisebbségi részesedést, mintegy egymillió dolláros befektetésével. Újabb magyarországi lehetőségekről is tárgyalnak -- nyilatkozta korábban lapunknak Marcin Hejka, a cég kelet-európai régióban végrehajtandó stratégiai befektetésekért felelős igazgatója. Hozzátette: az év végéig még több hasonló befektetéssel számolnak a régió más, feljövőben lévő országaiban is.
A vállalat stratégiája, hogy kockázati tőkebefektetőkkel közösen száll be általában kezdő, vagy tőzsdei bevezetés előtt álló társaságokba. A tulajdoni hányada nem haladja meg a 25 százalékot, átlagosan 5--15 százalék között mozog. Az egy-egy tranzakcióba fektetett tőke 1--10 millió dollár között mozog, a régióban belül általában az alsó határhoz közelít. A kelet-európai piac jelentőségét egyebek mellett az is adja, hogy itt az internetes piac még robbanás előtt áll.