A Nordpont Kft. 1998 óta működik az egykori Diósgyőri Gépgyár területén, a Diósgyőri Ipari Park Kft.-től bérelt csarnokban és eszközökkel. A cég fő tevékenységét fogazott alkatrészek gyártása jelenti, ehhez 35 dolgozót foglalkoztattak. A társaság ügyvezetője, Orosz Lajos hiába próbált meg bejutni üzemébe, mert -- mint mondta -- "a DIP Kft. vezetői arra utasították a Diósgyőri Gépgyár őrző-védő szolgálatát, hogy a Nordpont Kft. dolgozóit, partnereit az üzem területére ne engedjék be".
A cég az első bérleti szerződést még a Digép-vagyont kezelő Diginvest Kft.-vel kötötte annak idején. Ezt követően jött a Diósgyőri Ipari Park Kft. és annak gyakran változó vezetése. A DIP Kft.-vel a Nordpont Kft. jelenleg is perben áll, mert -- az ügyvezető szerint -- az ipari park nagyobb bérleti díjat számlázott ki a korábbban megállapodottnál. Már korábban is előfordult, hogy nemfizetés miatt állt a termelés a fogazóüzemben. A Nordpont Kft. a miskolci polgármesteri hivatal hatósági osztályához fordult. A hivatal birtokvédelmi határozatot bocsátott ki, amelyben a csarnok használatának jogosultságát megállapította.
Az ügyben érintett Diósgyőri Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatójától, Farkas Kálmántól megtudtuk, hogy tavaly nyáron valóban arra kényszerült a társaság, hogy a meg nem fizetett tartozások miatt felbontsa a bérleti szerződést a Nordpont Kft.-vel. Folyamatosan megpróbáltak egyezkedni, hiszen nem szerették volna, ha egy működő üzem szűnik meg a Digép területén, ám a 20 millió forintnyi tartozás (ebből 13 milliónyi a bérleti díj) miatt az idén októberben kénytelenek voltak a gázszolgáltatást is megszüntetni.
Végül is a csarnok ügyében az utolsó fizetési határidőként november 30-át határozták meg, és még utolsó nap este is úgy tűnt, van hajlandóság a Nordpont Kft. vezetőiben. Miután hiába várták a pénzt, december 1-jétől életbe lépett a kitiltó határozat, a fogazóüzemre pedig lakat került.
Farkas Kálmán hozzátette, a fogazóüzem is benne van abban a csomagban, amelynek révén szeretnének tőkeerős szakmai befektetőt találni az egykori Digép gépgyártó részlege vagyonának megvételére, illetve további működtetésére.