A következő négy évben az Alitaliánál olyan átalakulások lesznek, amelyek eredményeként 2004-ben 10 százalékos lehet az egy részvényre jutó nyereség -- szögezte le közleményében a társaság igazgatósága. Az első fél évben még veszteséges társaság az idei év egészét tekintve nullszaldós lesz, de jövőre már nyereséget termelnek.
A tervek szerint a következő négy évben nyolcbillió líra (átszámítva 3,71 milliárd dollár) beruházást valósítanak meg, s mintegy háromezer fővel növelik a dolgozók létszámát.
Az igazgatótanács körvonalazta a stratégiai szövetségre vonatkozó elképzeléseit is. E szerint az észak-atlanti piacon egy egyelőre meg nem nevezett amerikai légitársasággal akarnak szövetségre lépni, de tanulmányozzák az európaiakkal való együttműködés lehetőségeit is, konkrét elképzelésük azonban még nincs.
Az olasz légitársaság legutóbb a Swissairrel folytatott megbeszéléseket a stratégiai szövetségről, de ezeket a terveket egyelőre félretették, elsősorban azért, mert pénzügyi problémák merültek fel a svájci társaság anyavállalata, a SAirGroup francia és belga cégeinél. A vállalat szóvivőjének elmondása szerint a SAirGroup elsősorban a belga Sabenára és a francia AOM-ra, az Air Littoralra és az Air Libertére koncentrálja befektetéseit.
A megbeszélések felfüggesztése egyszersmind megnyithatja az utat az Alitalia és az Air France esetleges szövetsége előtt -- írja a Reuters. Korábban ugyanis a francia légitársaság elnök-vezérigazgatója a kapcsolatok bővítése mellett foglalt állást. A svájci társaság helyzetét is befolyásolhatja az Alitaliával folytatott tárgyalások jegelése: hátráltathatja a SAirGroup azon elképzeléseit, hogy a jelenleg még laza szövetséget, a tizenegy légitársaságból álló Qualiflyert a globális piacon is ütőképes közösséggé szervezze. Szakmai körökből származó információk szerint az is elképzelhető, hogy a SAirGroup feladja vezetői ambícióit, és csatlakozik a British Airways és az American Airlines alkotta OneWorld szövetséghez.
A SAirGroup egyébként azt követően folytatott tárgyalásokat az Alitaliával, hogy a holland KLM és az olasz légitársaság között az idén korábban megszakadtak a szövetség létrehozására irányuló tárgyalások.
Az Alitaliánál is érlelődnek a változások, bár az olasz pénzügyminiszter egyelőre cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a kormány új embert keres a vezérigazgatói székbe. A hírek szerint a jelenlegi vezető, Cempella állítólag már nem élvezi a kormány bizalmát, s helyébe az IRI állami holding átalakításában kulcsszerepet játszó Pietro Ciuccit akarják tenni.