Cégvilág

Új vevő a kecskeméti kábelre

A FiberNet Kommunikációs Rt. szeretné megvenni a kecskeméti kábelhálózatot üzemeltető Telemozi Kft.-t. A közgyűlés szerdán zárt ülésen dönt, hogy a felajánlott 1,5 milliárdos vételáron eladja-e a céget.

Az 1,2 milliárdos alaptőkéjű, budapesti székhelyű FiberNet Rt., amelynek a Cégtár 2000 adatbázis szerint holland tulajdonosa is van, a kecskeméti önkormányzatnak 1,5 milliárdos vételárat ajánlott. Ez azonban csak a csomag egyik -- kisebbik -- része. Vállalná ugyanis, hogy három év alatt 340 millió forinttal járul hozzá fontos városi fejlesztésekhez, emellett pedig 2 milliárdos beruházással korszerűsítené a kábelhálózatot -- értesült a Világgazdaság.
A kecskeméti kábelszolgáltató cég eladására a nyár elején meghirdetett pályázatot eredménytelennek nyilvánította ugyan a tulajdonos önkormányzat, mivel akkor a vevőjelölt MAVA-konzorcium ajánlata nem mindenben felelt meg a kiírásnak, ám felhatalmazták Szécsi Gábor polgármestert a további tárgyalásokra.
Az ország utolsó igazán nagy -- még 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő --, 82,6 millió forintos törzstőkéjű, a város 60 százalékát ellátó kábeltelevíziós társaságáért eredetileg 2,5 milliárdot szerettek volna kapni, úgy, hogy 1 milliárdos pótlólagos beruházást is elvártak, ráadásul a mindenkori függvényében határozták meg a jövőbeni díjemeléseket.
A FiberNet Rt. ajánlata pályázaton kívül érkezett -- ez azonban megfelel annak a legutóbbi döntésnek, amely felhatalmazta Szécsi Gábor polgármestert arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az érdeklődőkkel.
Valószínűnek látszik, hogy a képviselők zöme megszavazza az eladást, hiszen a bevételből számos olyan beruházást szeretnének finanszírozni, amelyekre jelenleg semmilyen más forrása nincs a városnak. Épp a múlt héten derült ki pedig, hogy az Ifjúsági és Sportminisztérium 350 milliós összeggel támogatja az úgynevezett Széktói stadion felújítását -- feltéve, ha a tulajdonos önkormányzat is hozzájárul a beruházáshoz, ami nyilván csak akkor lehetséges, ha van miből.

A FiberNet Kommunikációs Rt. szeretné megvenni a kecskeméti kábelhálózatot üzemeltető Telemozi Kft.-t. A közgyűlés szerdán zárt ülésen dönt, hogy a felajánlott 1,5 milliárdos vételáron eladja-e a céget. Ballai József-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek