Az angol befektetők türelme nem fogyott még el, de szeretnének választ kapni végre, szüksége van-e Magyarországon arra a 110 millió dollárra, amelyet az IPC a Vértesi Erőmű Rt. fejlesztésére fordítana -- mondták a londoni székhelyű, de részben az amerikai Xcel tulajdonában álló társaság vezetői egy tegnapi budapesti sajtóbeszélgetésen.
Mint elmondták, a fejlesztési program egyrészt az oroszlányi erőművet tüzelőanyaggal ellátó mányi bánya fejlesztésére vonatkozik, ebben partnerük a német Saartech. Ugyanakkor környezetvédelmi, illetve technikai fejlesztést is terveznek. Az oroszlányi blokkok élettartamát legalább 15 évvel hosszabbítanák meg, s legalább ugyanennyi ideig, de földgázzal működtetnék a bánhidai erőművet is.
Ugyanakkor a Vért hosszú távú áramvásárlási szerződés terhére a következő három évben évente 5 milliárd forintot különítene el egy az ÁPV Rt.-vel közös kezelésű alapba. Ez a 15 milliárd forint kizárólag az esetleges bezárás technikai és humánpolitikai, valamint rekultivációs költségeire fordítható.
Mint az IPC képviselői kijelentették, elfogadják, hogy az MVM Rt. nem kíván újabb, hosszú távú szerződéseket kötni, a piacnyitás kockázatát vállalják.
A Vért sorsa immár másfél éve függőben van. Az oroszlányi erőműnek a 2004-ben életbe lépő környezetvédelmi normákat is teljesítő megújítására maga az erőműtársaság is készített egy tervet, arra azonban mindeddig nem adott zöld jelzést a tulajdonos.