Kerkorian 10 millió részvénytől válik meg, s ez azt jelenti, hogy a DaimlerChrysler harmadik legnagyobb részvényese 2,3 százalékra csökkenti részesedését a társaságban a korábbi 3,3-ról. A legnagyobb részvényes a Deutsche Bank 12,9, a második Kuvait 7 százalékos részesedéssel. Az ügylet részleteiről nem lehet sokat tudni, csak annyit, hogy a Bank of America január 12-én egy meg nem nevezett ügyfél megbízásából 10 millió DaimlerChrysler-részvényt dobott piacra 43,25 eurós áron, ami egy százalékkal több, mint a négyéves mélyponton lévő tőzsdei árfolyam.
A társaság papírjainak értéke legalább a felére csökkent az elmúlt egy évben -- egyes vélemények szerint Európában a DaimlerChrysler szerepelt a leggyengébben tavaly a tőzsdén --, az amerikai társvállalat gyenge szereplése miatt. Nem megy jól az üzlet, kevésbé keresettek az Amerikában korábban oly népszerű Chryslerek -- akár az egyterűek, akár a Jeep terepjárók. Az előzetes számítások szerint a cég a tavalyi év utolsó negyedében 1,25 milliárd dollár veszteséget halmozott fel, s valószínűleg ez még nem a végállomás. Nem csoda hát, hogy az év végére négyéves mélypontra, 42,0 euróra csökkent a DaimlerChrysler részvényeinek árfolyama, megkérdőjelezvén a német Daimler-Benz és az akkor még nyereséges Chrysler 1998-as összeolvadásának jogosságát.
A részvényesek pedig egyre türelmetlenebbek, szeretnék látni befektetésük hasznát, amit a "nagyfőnök", Jürgen Schrempp meg is ígért nekik, mondván: február 26-ára elkészül a Chrysler átszervezésének és nyereségessé tételének programja. Az előzetes értesülések szerint ennek lesznek fájdalmas pontjai: akár 20 ezer álláshely és hat üzem felszámolását is jelentheti. A tervek szerint az irodai alkalmazottaknál 30 ezer helyből 6 ezret, a gyártásban 95 ezerből mintegy 15 ezret szüntetnek meg.
Mindamellett a legfőbb részvényes, a Deutsche Bank AG egyelőre teljes mellszélességgel támogatja a társaságot. Mint Rolf Breuer vezérigazgató a Reuters tudósítójának elmondta, a DaimlerChrysler stratégiája jó, a menedzsment ura a helyzetnek, képes arra, hogy ismét növekedési pályára állítsa a konszernt. Mindamellett a bank idővel el akarja adni a DaimlerChryslerben lévő részesedését -- a mostaninál jóval kedvezőbb áron --, valószínűleg 2002-ben, amikor a német adóreformnak köszönhetően forrásadó megfizetése nélkül adhatja el részesedését.