A személygépkocsik és kishaszonjárműk világpiacának növekedésének hirtelen lelassulásának leszünk tanúi 2001-ben, s ebben nagy szerepet játszik a legfontosabb, az amerikai piac 4 százalékos csökkenése -- jósolta a Standard & Poor''s DRI elemzője az elmúlt ősszel. A tanácsadó cég szerint Európa jó esetben stagnálni fog 2001-ben, de a nagy ázsiai kereslet ellenére a világpiacon kevesebb mint 1 százalékos növekedés várható e két kategóriában.
A tények azt mutatják, hogy az előrejelzés beválik. A detroiti hármak, a Ford, a General Motors és a Chrysler termeléscsökkentése kihat az egész világ autó- és alkatrészgyártására.
A Ford manapság amerikai üzemeinek egy részében időszakosan szünetelteti a termelést, így a járműkibocsátás az első negyedévben 17 százalékkal lesz kisebb 2000 azonos időszakáénál. Technikai munkaszünetet rendelt el több mint 25 ezer észak-amerikai alkalmazottjának a General Motors is: ezen a héten 29 üzemből nyolc személyautó- és négy haszonjárműgyárban áll le a termelés. A GM adatai szerint eladásai decemberben 18,1 százalékkal zuhantak, és a múlt év végére 1,3 millió eladatlan kocsiból álló készlet halmozódott fel. Ezért az idei első fél évben 14,5 százalékkal mérsékli a termelést, ami mintegy 220 ezer autónak felel meg.
Jürgen Schrempp bizonyos abban, hogy az általa vezetett DaimlerChrysler visszaállítja az amerikai Chrysler nyereségességét, az időpontról azonban nem volt hajlandó nyilatkozni. A Chrysler az előrejelzések szerint 1,25 milliárd dolláros veszteséggel zárja a negyedik negyedévet, miután 512 milliónyival fejezte be a harmadikat. Szakértők nem számítanak arra, hogy a bajba jutott cég már 2001-ben profitot termeljen. Schrempp jelezte, hogy február végére elkészül a Chrysler középtávú gazdasági stratégiája, azt egyelőre még nem tudni, hogy ebben gyárbezárások szerepelnek-e majd. Hasonlóan 2-3 évbe telhet, míg a 34 százalékig a DC érdekeltségéhez tartozó és súlyos veszteségeket halmozó Mitsubishinél is visszaállítják a nyereséges működést.
A négy márkát tömörítő Volkswagen konszern viszont nem panaszkodhat, hiszen amerikai értékesítéseit segíti az erős dollár: a csoport eladásai a tengerentúlon 25 százalékkal bővültek az elmúlt év második felében. A konszern elitmárkája, az Audi az Egyesült Államokban 22 százalékkal tovább növelte eladásait, és először lépte át a 80 ezres értékesítési szintet. Japánban 6 százalékkal, 7 ezerre nőtt az eladott Audik száma. A konszern mindenekelőtt kínai eladásaival elégedett: ott 18 ezer autót adott el, és ebből 17 ezer helyben gyártott A6 modell volt.
Az idei évre mintegy 3 millió személy- és haszonjármű értékesítését tervező Peugeot-Citro?n SA tavaly 2,816 millió autót adott el, és ezzel túlszárnyalta a múlt évre előirányzott 2,7 milliós tervet. Az eladási rekord mögött a Nyugat-Európán kívüli Peugeot-eladások 35 százalékos emelkedése és a Citro?n Xsara Picasso modell népszerűsége áll. A Peugeot-Citro?n-csoport tavaly 13,7 százalékra növelte piaci részesedését Nyugat-Európában.
A Renault 2000-ben 2,3 millió személyautót és haszonjárművet adott el világszerte, 0,5 százalékkal többet, mint 1999-ben. Európában azonban 4 százalékkal kevesebb, 1,828 millió járművet értékesített tavaly: ebből 1,5 millió volt a személyautó, 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A vállalat 2010-ben csoportszinten már 4 millió jármű értékesítését tervezi a saját, továbbá a Dacia és a Samsung márkaneve alatt.
Japán gépjárműexportja 2,9 százalékkal csökkent novemberben tavaly novemberhez képest. Ez volt a harmadik egymást követő hónap, amikor éves szinten visszaesett az ország autó-, autóbusz- és tehergépkocsi-kivitele.
A Japán Autógyártók Szövetségének (JAMA) közlése szerint a 11 tagvállalat összesen 371 421 gépjárművet exportált, míg tavaly novemberben 382 523-at. Az export döntő részét kitevő személyautó-kivitel csökkent, ellensúlyozva a teherautó- és autóbuszexport emelkedését.
Az Egyesült Államokba irányuló autókivitel 8,5 százalékkal, az Európába irányuló 21,7 százalékkal csökkent. A szövetség szóvivője szerint az amerikai gazdaság túlfűtöttségének mérséklődése miatt sok fogyasztó kevéssé hajlik gépkocsi vásárlására, a jenhez képest gyenge euró pedig az Európába irányuló gépjárműexport versenyképességét rontotta.