Pék Imre ügyvezető igazgató szerint a társaság az idén a forgalom növelésével számol. Nettó árbevétele várhatóan 1,5.1,6 milliárd forint között lesz, nyeresége pedig 150-155 millió körül alakul.
A Sampinyon Kft. évente 100-400 millió forintot költ fejlesztésre, az idén megújítják a termesztési technológiát. Magyarországon elsőként építenek holland típusú gombatermesztő üzemet, alapjait az év közepén rakják le, s ez várhatóan csaknem 400 millió forintba kerül.
Az idén az erősödő kereslet és az exportpiaci lehetőségek bővülése miatt a kivitelt megkétszerezik. A cég a napokban kapta meg az ISO 9002 minőségbiztosítási rendszer működtetéséről szóló tanúsítványt, és most vezette be a HACCP-t.
A Sampinyon Kft. a csiperkegomba-termesztés teljes vertikumával -- így a termesztéshez szükséges komposzt előállításával, a gomba termesztésével, konzerválásával és forgalmazásával -- foglalkozik. A céget 1989-ben 1 millió forintos alaptőkével hozták létre, a magánvállalkozás tulajdonosai, Pék Imre és Pékné Gyimesi Gabriella 1981 óta foglalkoztak gombatermesztéssel. A cég évente mintegy 1700-1800 tonna gombát és 45-50 ezer tonna komposztot állít elő, heti 35 tonna csiperkét értékesít.
Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy termelésük egyenletesen fejlődött: az 1995-ös nettó árbevételük még 230 millió forint volt, tavaly viszont már elérték az 1,4 milliárdot. A 220 alkalmazottal dolgozó társaság adózás utáni nyeresége ebben az időszakban 34 millióról 146 millióra ment fel.
A gomba a korábbinál népszerűbb a fogyasztók körében, bár még messze vagyunk az európai fogyasztási átlagtól. Nálunk az egy főre jutó éves gombafogyasztás 1,5 kilogramm körüli, míg az unióban 2,5--3,5 kilogramm között van. A cég egyik meghatározó szereplője a hazai piacnak, és viszonylag jelentős exportot bonyolít le.
A kivitel aránya az árbevételből 1995-ben 26, 1999-ben 32,5 százalék volt, tavaly pedig 426 millió forintot realizáltak. A gomba csaknem 60 százalékát exportálják, legnagyobb vevőik Ausztria és Németország, újabban pedig Kelet- és Dél-Európából is érdeklődnek az áru iránt.
A gomba konzerválásával 1995-től foglalkoznak, az egyébként is legjelentősebb hazai vásárlóik -- a Tesco, a Coop Hungary Rt. és a Julius Meinl-utód Csemege Szupermarketek Rt. -- a konzervgomba igen jelentős hányadát veszik meg. Ebből egyre nagyobb mennyiség a legutóbbi Foodapesten sikerdíjat kapott Pékné gombája elnevezésű termék, a sós lében tartósított szeletelt gombafej, amely a két évvel korábbi kiállítás újdonsága volt, s amelynek a forgalma attól kezdve csaknem ötszörösére, piaci részesedése pedig háromszorosára nőtt. Ezért kapott sikerdíjat. Az üveges és újabban dobozoltan is gyártott termékeiknek tavaly 6-7 százaléka került exportra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.