Paradicsompor-konjunktúra
A Kündig Food Kft. paradicsomport állít elő, vásárolt sűrítményből. Terméke iránt vilgászerte nő a kereslet. A gyártás jól ütemezhető, így a befektetett tőke forgási sebessége az iparági átlagnál jóval magasabb.
A kft. tavaly 17 százalékkal növelte termelését -- tájékoztatta a Világgazdaságot Csongovai Tamás ügyvezető igazgató. Gyártása az 1990-es évek elejéhez képest mára megháromszorozódott, az idei terv már 1400 tonna.
A paradicsompor 3 százalékos nedvességtartalmú, jól tárolható, ezért ideális a különféle élelmiszer-ipari termékek előállításához. Európában alig néhány országban készítik, s a világon is ritkák a porgyártó üzemek.
A zürichi székhelyű Kündig kereskedőház 1996-ban vette meg a Kecskeméti Konzervgyár egykori II-es telepét, ahol korábban évi alig 400 tonna paradicsompor készült. Az új tulajdonos 1996 óta egymillió márkát fordított az energetikai rendszer korszerűsítésére, így a termelés bővülése már nem lineárisan növelte a cég gázfogyasztását. A folyó fejlesztésekkel egyrészt a minőséget akarják javítani, emellett olyan számítógép-vezérlésű rendszert alakítanak ki, hogy eltérő alapanyagokból is szabvány készterméket gyárthassanak.
A múlt évben ezer tonna paradicsomport szállítottak Svájcba, Németországba, az USA-ba, a Fülöp-szigetekre, illetve Cseh- és Lengyelországba, 250 tonnát pedig magyar vevőkhöz. Az idén a termelést tovább bővítik -- a cél 1400 tonna. Lehetséges, hogy a paradicsomport esetleg jobban vagy másképp feldolgozott formában (például fűszerezve) is gyártják majd.


