Kritikus helyzetben kerül sor a vezetőváltásra, hiszen a Dunaferr Rt. 2000-ben fennállásának legjobb évét zárta, viszont az idei nemrégiben is még a legtragikusabbnak látszott -- mondta Horváth István. Végül sikerült szerény -- a nullszaldóhoz közeli -- eredményt ígérő tervet készíteni, amelyben elsősorban a belföldi értékesítés növelésével számolnak, miután a külföldi piacokon továbbra is igen nyomottak az árak.
A Dunaferr Rt. vezetői az év második felére várnak némi áremelkedést az acéltermékek világpiacán. Ugyanakkor sikerült a szolgáltatókkal és beszállítókkal is viszonylag kedvező megállapodásra jutni, és a dollárárfolyam alakulása is segített. Folytatódik a szigorú belső költségtakarékosság is, az egyes társaságoknak a 99-es szintet kell tartaniuk.
A vállalatcsoport körül kialakult bizonytalanság azonban megdrágíthatja a működést, a bankok már korábban szigorították volna feltételeiket, amilyenekkel Magyarországon csak a Mol Rt. és a Matáv tud forráshoz jutni, egyelőre azonban a Dunaferr Rt. vezetőinek sikerült ezt fékezni, ahogyan a szakszervezetek fellépését is.
Mint Horváth István elmondta, tavaly december 20-án még úgy tűnt, hogy sikerül megállapodniuk a vagyonkezelési szerződés módosításáról, s másnap az ÁPV Rt. közölte, felbontja a szerződést. A vagyonkezelő Acél XXI. Kft. módosítási javaslatai tavaly nyár óta a privatizációs szervezet előtt vannak, de azokra érdemi válasz máig nem érkezett.
A vasmű elnök-vezérigazgatójának határozott meggyőződése, menesztésének nem szakmai okai vannak. Ugyanis a Dunaferr Rt. az egyetlen acélipari vállalkozás a térségben, amely komolyabb veszteségek nélkül túlélte az átalakulást és az 1989-es acélipari recessziót.