A cipő- és bőrdíszműipari bőr alapanyagok áremelkedése könnyen átrendezheti a piacot. A túlélésre ugyanis a nagyoknak van igazán jó esélyük, miután ebben az ágazatban viszonylag hosszú ideig, alkalmanként akár egy évig is a gyártó pénze áll az alapanyagban.
A magyarországi bőr- és cipőipar termelésén belül magasan a lábbeligyártás vezet, második helyen áll a bőrdíszműipar, és csak a teljes termelés kevesebb mint 10 százalékával részesedik a bőrkikészítés -- áll az Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. ágazati elemzésében. Az ágazaton belül meghatározó a külföldi tulajdonlás, jellemzően olasz, osztrák és német cégek vannak jelen befektetőként. A magyar tulajdonú társaságok közül elsősorban a bérmunkát végzők stabilizálták helyzetüket.
Szakmai körökben emlékeztettek, hogy miután a cipő- és bőrdíszműipari vállalkozások jó előre terveznek, és gondoskodnak az alapanyag biztosításáról, ezért a mostani áremelkedés várhatóan 2002-ben érezteti hatását, vagyis legalább két évre szól a bőr- és bőrtermékpiacon.
A pécsi Hunor Divatkesztyű (HD) Kft.-nek éves szinten 150 millió forintja áll alapanyagban -- tudtuk meg Horváth Ferencné ügyvezető igazgatótól. A tavaly év végi 20-30 százalékos világpiaci áremelkedést még kivédték, de az idei első negyedévben olasz beszállítójuk ismét árat emelt, amit a késztermék árába nem tudnak automatikusan beépíteni. A 140 fős HD Pakisztánból, Olaszországból és az USA-ból vásárol elsősorban juhbőr alapanyagot. A költségnövekedés miatt kapacitása nagy részét nyugat-európai bérmunkával köti le. A baranyai városban úgy vélik, ha a piac elfogadja az alapanyagárak emelkedését, akkor ismét lehetőség lesz visszatérni a saját termékek gyártására. Az ügyvezető igazgató arra számít, hogy a világpiacon rövidesen megjelenik a nyugat-európainál gyengébb minőségű ausztrál és dél-afrikai bőr, vagyis az áremelkedés hatására a késztermékpiacon is némi minőségromlás várható. Ezzel együtt nyilván fellendül majd -- különösen a tavaszi és nyári termékek gyártása során -- a bőrhelyettesítő anyagok, többek között a különböző textíliák forgalma.