A Billa-, Merkur-, Mondo- és Emma-egységeket működtető BLM a burgenlandi kereskedelmi kamarához fordult támogatásért a nyitvatartási időre vonatkozó szabályozás módosítása, úgymond európai színvonalra emelése érdekében. Ellenkező esetben a vásárlóerő a határon túlra vándorol -- jelentette az MTI.
A Billa-üzletek forgalma ugyanis csökkent azóta, hogy január közepén a Tesco Global Rt. Sopronban megnyitotta 16. hipermarketjét, amely hétköznap 22, vasárnap 20 óráig tart nyitva -- s ezt Burgenlandban is reklámozza. A 15 ezer négyzetméteres áruházban több mint húsz különféle szolgáltatást nyújtó üzlet is helyet kapott, a Tesco eladótere pedig meghaladja a nyolcezer négyzetmétert. A burgenlandi Billa-üzletek általában ennek csak hatodát-nyolcadát érik el, mert ott a tartományi kormányzat a területet is korlátozza. A BLM e szabályok felülvizsgálatát is sürgeti, emlékeztetve, hogy "a volt keleti blokk országai messze lehagytak bennünket ezekben a dolgokban" -- írta hétfőn az APA hírügynökség.
Az ausztriai kereskedelmi kamara azonban úgy látja, hogy nem a nyitvatartási idő, hanem az olcsóbb árak vonzzák a vásárlókat Magyarországra, de ez a vonzerő a kelet-európai államok EU-csatlakozásának közeledtével egyre kisebb lesz. Azt azonban kész megvizsgálni a kamara, hogy az ausztriai kereskedők az esti zárási idejüket esetleg rugalmasabban állapíthassák meg, nem változtatva a heti 66 órás nyitvatartási időn. A soproni Tesco hatásáról egyelőre korainak látják a vitát.
A hipermarket ugyanakkor legalább március 15-én nem zavarja a Billa érdekeit, hiszen ezúttal egyetlen Tesco sem fogadja a vásárlókat. Amint Varga Mónika, a Tesco Global Rt. pr-vezetője a Világgazdaságnak elmondta, a bizonytalan jogi háttér miatt döntött úgy a cég vezetése, hogy az elmúlt évi ünnepi nyitvatartással szemben -- amikor egyébként több mint 110 ezer vásárló kereste fel az akkori 11 hipermarketet -- az idén teljes munkaszünet lesz a 16 egységben.
A magy piac nemcsak a burgenlandi Billának adja fel a leckét. Az osztrák Billa-lánc 1993-ban nyitotta első üzletét Magyarországon. Az anyacéget három év múlva megvásárolta a német Rewe-csoport, ám a hálózatfejlesztés igen komótosan ment, sőt a közelmúltban bezártak egy budapesti, valamint debreceni és kecskeméti egységet. Ez utóbbi azért is érdekes, mert korábban további két kecskeméti üzlet nyitását tervezte a Billa Kereskedelmi Kft. A jelenleg 21 egységet működtető cég ügyvezető igazgatója két és fél éve még azt nyilatkozta, hogy az ezredfordulóig 25 új áruházat létesítenek.