A biztonsági előírások jelenleg nem teszik lehetővé, hogy a távvezetékoszlopok biztonsági sávján belül bármilyen idegen tárgy legyen. Ezért mindenekelőtt a jogi lehetőségét kell megteremteni, hogy távközlési antennák telepíthetők legyenek az MVM Rt. távvezetékoszlopaira -- közölte érdeklődésünkre Agárdi Ferenc, a társaság megbízott távközlési főmérnöke. Hozzátette, hogy ez a program egyelőre meglehetősen kezdeti stádiumban van.
A Műszaki és Biztonsági Főfelügyelet, valamint az MVM Rt. távközlési és hálózati főmérnökségének szakembereiből most áll össze egy alkalmi szakértői bizottság a műszaki és biztonsági kérdések áttekintésére. Ezzel együtt megkezdődött az egyeztetés az érintett távközlési cégekkel is. A lapunk által megkérdezett mobilcégek mindegyike rajtra készen várja a lehetőséget. Hozzátették, hogy az ötlettel ők maguk már évekkel korábban megkeresték az MVM illetékeseit, így örülnek, hogy végre elhárulni látszanak az utolsó akadályok is.
Agárdi Ferenc hangsúlyozta, hogy a villamos művek valamennyi érdekelt társaság számára azonos feltételekkel kívánja felajánlani majd ezt a lehetőséget, nem kíván egyetlen céggel sem kizárólagos szerződést kötni. A távközlési főmérnök hozzátette: nyilvánvaló, hogy az MVM-es oszlopok felhasználása egyrészt részben megoldást jelenthetne a távközlési antennatornyok körül kialakult környezetvédelmi problémák egy részére, s az új objektumok telepítésével összefüggő egyéb környezetvédelmi feszültségek is jelentősen csökkenthetők.
Olyan létesítmények alkalmazásának a kibővítéséről van ugyanis szó, amelyek mindenféle -- így környezetvédelmi -- hatósági engedéllyel már bírnak, illetve már beilleszkedtek természetes környezetükbe.
Az antennák távvezetéki oszlopokra telepítéséhez azonban a jogi lehetőség megteremtésén túl számos műszaki kérdést is tisztázni kell még. A feladat azonban, mint azt számos európai, vagy amerikai, sőt japán példa is mutatja, megoldható.
Arra vonatkozóan egyelőre nincsenek pontos felmérések, hogy hány oszlop jöhet szóba. Agárdi Ferenctől tudjuk, hogy a 10 ezer távvezetéki oszlop legfeljebb 5-10 százaléka, vagyis 500-1000 lehet alkalmas elhelyezkedése miatt a távközlési antennák fogadására.
Agárdi szerint az alapos műszaki és biztonsági előkészítést követően, a nyáron egy-két oszlopra kísérleti jelleggel felkerülhetnek távközlési antennák, üzemszerűen pedig az összes feltételek tisztázását követően, 2001 végén-2002 elején kezdődhet meg a telepítés.