A Wienerberger konszern Tiszavasváriban tervez új gyárat építeni. A zöldmezős beruházás értéke ötmilliárd forint lenne. Az építkezés az ősszel indul, s egy év múlva már termelhet az üzem. Az 44 fős gyárban évi 140 millió kisméretű tégla készülhet majd. A keleti régióban épülő üzem indulásával gazdaságosabbá válhat a romániai export is a fuvarköltség jelentős csökkenésével.
Norbert Schwarzmüller ügyvezető igazgató elmondta, hogy a beruházáshoz állami támogatásra -- a Széchenyi-terv régiófejlesztő, munkahelyteremtő programjában -- is pályáznak. A támogatások reményeik szerint az invesztíció értékének 5-6 százalékát tennék ki.
Az új gyár mellett a Wienerberger az idén és jövőre további ötmilliárd forintot fordít fejlesztésre. Solymáron és Békéscsabán növelik a kapacitásokat, Ócsán új panelfödémgyárat épít, amely júniusban már üzemel.
Bodnár György kereskedelmi igazgató szerint az idén további 30 százalékos forgalomnövekedést várnak. Mivel a cég most a februárra tervezett áremelését a gázárváltozás miatt már tavaly decemberben végrehajtotta, 2001-ben csak egy ármódosítás lesz, augusztus-szeptember táján.