Összesen hétszáz dolgozót érintett a szombathelyi Epcos Elektronikai Alkatrész Kft.-nél a mobiltelefonokban használatos kerámiaalapú mikrohullámú alkatrészek gyártásának Kínába telepítése. (Ismeretes a cég -- a mobiltelefonok nyomán -- ezen alkatrészek piacának Ázsia felé tolódásával indokolta az áttelepítést.)
A korábban több mint 1600 dolgozót foglalkoztató szombathelyi üzem jelenlegi munkavállalói létszáma 1250 fő, mivel a leépítettek egy részét más gyáregységekbe helyezték át. Friedrich Berg, a társaság ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta, ez a létszám a Szombathelyen megvalósuló újabb beruházásokkal a tervek szerint ismét növekszik.
Az Epcos középtávú tervei ugyanis a cég ipari telephelyének további bővítésével számolnak. Már folyik két újabb üzemcsarnok terveinek készítése. Ezek építési munkái várhatóan az idén ősszel elkezdődnek. A két csarnok együttes beruházási költsége 10 millió euró. Az egyik csarnokba az alumínium-elektrolit kondenzátorok további gyártósorai kerülnek majd, míg a másikba a lapra szerelhető az elektromágneses zavarszűrést biztosító (EMV) alkatrészek gyártóberendezéseit telepítik. E gyártóhelyekre 40 betanított munkás, 60 szakmunkás, valamint mérnökök felvételét tervezi a cég.
Friedrich Berg elmondta, hogy az Epcos tavalyi forgalma 58 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, több mint 6,3 milliárd forint volt. E növekedést egyrészt az elektromágneses zavarszűrést biztosító alkatrészeknél bevezetett új termékek adták. Ezenkívül a korábbinál több alumínium-elektrolit kondenzátor gyártása került át Szombathelyre az anyacégtől.