Évről évre színesebb, sokoldalúbb kínálattal vesznek részt az utazási vállalkozások, a külföldi partnerek, a szállodavállalatok az Utazás kiállításon. Az idén is több olyan ország jelent meg, amelyek első alkalommal mutatkoznak be Budapesten. E körbe tartozik Luxemburg, Mauritius, Jugoszlávia és Jordánia.
Megnyitóbeszédében Budai Zoltán helyettes államtitkár a turizmusban rejlő lehetőségekről beszélt, amelyeket a kormány jelentős, fejlesztésre fordítható forrásokkal kíván segíteni. Bár a kiutaztatói szakma várta, Budai Zoltán nyitóbeszédében nem szólt az utazásszervező és -közvetítő tevékenységet szabályozó kormányrendelet módosításáról. Ez várhatóan érzékenyen érinti az irodákat, hiszen egyes kiszivárgott információk szerint a GM jelentősen megemeli az utasok biztonságát szolgáló kaució összegét. Ez -- mivel a cégek már megjelentették katalógusaikat, és programjaikat árulják -- gondokat jelent majd, hiszen az árakra is hatással lesz e rendelet.
Az idén az Utazással egy időben és egy helyszínen rendezi meg a Magyar Turizmus (MT) Rt. a beutaztatók vásárát, a Welcome Hungaryt. E rendezvényen -- amely tegnap kezdődött -- mintegy 70 magyar cég és 400 külföldi vendég vett részt. A magyarországi kínálat leginkább a német beutaztatókat érdekli, így Németországból 105 szakember jött Budapestre, míg Franciaországból 44-en, Oroszországból pedig 31-en érkeztek.
A mai napon szakmai programokkal folytatódik az Utazás 2001. Az Önkormányzatok a turizmusért címmel az Országos Idegenforgalmi Bizottság (OIB) szervezésében a turisztikai szakemberek, települési vezetők arra keresik a választ, hogy a helyi polgármesteri hivatalok milyen módon tudnak szerepet vállalni egy-egy település, illetve a kisrégió turizmusának fejlesztésben.