Újabb támadás indult a Spanyolországban orosz kiadatási kérelmének elbírását váró izraeli--orosz sajtómágnás, Vlagyimir Guszinszkij médiabirodalma ellen: a független NTV televízó múlt hét végén befejeződött szétverése után tegnaptól leállították a szintén a Media-Moszt érdekeltségébe tartzó Szevodnya napilap megjelenését is. A döntést a Guszinszkij kezéből fokozatosan a Gazprom állami energetikai óriáscég ellenőrzése alá került Media-Moszt szóvivője jelentette be Dimitrij Birjukovra, a Szevodnyát megjelentető Szem Dnyej kiadó elnökére hivatkozva. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint Birjukov a lap eddigi főszerkesztőjét elbocsátotta, és helyébe Kirill Dibiszkijt nevezte ki.
Az intézkedésre azt követően kerülhetett sor, hogy egy kisebbségi részvényes szavazati többséget biztosító támogatásával a Guszinszkij hitelezőjeként a Szem Dnyejben is érdekelt Gazprom -- hasonlóan az NTV esetében alkalmazott forgatókönyvhöz -- Guszinszkijt még márciusban kizárta a társaság igazgatóságából. Ugyancsak az NTV-képletet idézi, hogy Birjukov a kiadó gazdasági nehézségeire hivatkozik. A The New York Times értesülése szerint a Szevodnya, hasonlóan a legtöbb orosz napilaphoz, kétségkívül súlyosan veszteséges, tavaly például a szponzori támogatások ellenére is mintegy hétmillió dollár veszteséget halmozott föl, amit a kiadó más lapok nyereségéből -- a korábbi évekhez hasonlóan -- keresztfinanszírozással fedezett. A Szevodnyát egyébként nyolc évvel ezelőtt alapították, rámenős stílusával, tényfeltáró cikkeivel gyorsan népszerűséget szerzett, elsősorban a Nyugat-barát liberálisok és a Jelcin-adminisztráció politikai támogatóinak körében. Birjukov kedden a Szem Dnyej kiadó más lapjainak, közöttük a nagy tekintélyű és befolyásos, a Newsweekkel közös kiadásban megjelenő Itogi hetilap bezárását is kilátásba helyezte.
A Szevodnya elbocsátott főszerkesztője, Mihail Berger a Reuters jelentése szerint így kommentálta a történteket: "Az, ami most a lappal történik, egyszerű folytatása az ellenzéki sajtó ellen az NTV szétverésével megkezdett hadjáratnak." Kétségtelen, hogy a Szem Dnyej kiadó nem sokkal korábban még egészen más megoldásokat keresett a Szevodnya anyagi gondjainak megoldására, így a lap eredetileg május 1-jétől tervezett bezárásának tervét szinte megszületésével egy időben elvetették. Helyette részvények formájában az újság munkatársainak kínálták volna fel a kiadvány tulajdonjogát. Erről a nyilvánosságra is hozott elképzelésről a társaság április 26-ára összehívott rendkívüli közgyűlésének kellett volna határoznia.
A Guszinszkij ellen a nyomtatott sajtó frontján is megindított támadásokkal egy időben megkezdődtek az NTV-től távozott műsorkészítőket befogadó csatornák elleni akciók. Az adózási szabályok megsértése miatt hatósági eljárás indult annak a TNT nevű tévécsatornának a főkönyvelője ellen, amelyik átvette az NTV korábbi főszerkesztője és legbefolyásosabb médiaszemélyisége, Jevgenyij Kiszeljov Itogi című vasárnap esti műsorát. Az orosz lakosság mintegy felét, 75 millió nézőt elérő TNT adóelkerülésének összege mintegy hétezer dollár.
A Financial Times szerint a történtek valószínűleg teljesen elhalványították a Ted Turner által vezetett amerikai konzorciumnak az NTV felvásárlásával kapcsolatos reményeit. Brian Faw a befektetői csoport szóvivőjeként a Financial Times kérdésére az érdekeltek "mély csalódottságának" adott hangot, hozzátéve, hogy az NTV szétverése után Turnerék "minden bizonnyal alapjaiban átértékelik eddigi álláspontjukat".