A légitársaságok április 1-jétől jelentősen emelik a repülőjegyek árát, s a korábbi 9 százalékról 7-re csökkentik az utazási irodáknak fizetett jutalékot. Emiatt a jegyértékesítő irodák jelentős része nehéz helyzetbe kerül -- mondta pénteki sajtótájékoztatóján Jászay György, az IATA Repülőjegy-értékesítő Irodák Magyarországi Egyesületének (IRIME) elnöke. A jutalékcsökkentést a Malév mellett minden, Budapesten kereskedemi joggal rendelkező nagy légitársaság érvényesítette.
A hazai utazási irodák körében e lépés komoly negatív hatással járhat, hiszen a repülőjegy-értékesítés jelentős üzletággá vált az elmúlt években. Becslések szerint a jegyek éves eladásának értéke 80-85 milliárd forint körüli, ebből az utazási irodáknál tavaly 60 milliárd forintnyit adtak el. A jutalék csökkentésével csökken az utazási irodáknál eladott repülőjegyek mennyisége, emiatt az ezzel foglalkozó közel 250 utazási iroda száma mérséklődhet. Az érintettek szerint a légitársaságok nem is tagadják, hogy számukra kedvező lenne, ha Magyarországon mindössze 50 cég foglalkozna e tevékenységgel.
A szakemberek szerint a jutalékcsökkentés és az áremelés hatására az értékesítők mintegy 20--50 százaléka is tönkremehet. Az IRIME sérelmezi még, hogy az áremelésről a légitársaságok nem adnak megfelelő tájékoztatást az utazóknak, s az emiatti kellemetlenségeket az utazási irodáknak kell viselni.