A felszámolás alatt álló DAM Rt. működő vagyonának értékesítésére kiírt nyilvános pályázat tenderfüzetét öten vásárolták meg, közülük hárman nyújtották be ajánlatukat a felszámolóhoz. Végül is az olasz Cogne Acciai Speciali Srl. ajánlatát ítélték érvényesnek és eredményesnek.
A tárgyalások nyomán várhatóan ma írják alá az adásvételi szerződést. Az elővásárlási jogosultaknak ezt követően 8 nap áll rendelkezésére, hogy döntsenek arról: a szerződéses kötelezettségek átvállalásával gyakorolják-e vételi lehetőségüket. Amennyiben nem, akkor birtokba lép az olasz társaság. A tulajdont csak abban az esetben szerzik meg, ha maradéktalanul kiegyenlítik a 4,3 milliárd forintos vételárat.
Az olaszok egyébként vállalták a DAM-nál meglévő környezeti károk elhárítási kötelezettségét. Emellett az új tulajdonos különös jogutódlással átveszi a részvénytársaság 1650 dolgozóját. A vevő vállalja továbbá a felszámolás alatt gyártott termékekre vonatkozó szavatossági kötelezettségeket.
Az adásvételből befolyó összeg arra nem elegendő, hogy a DAM Rt. hitelezői bármilyen arányú végkielégítéshez jussanak, sőt valamennyi vagyontárgy értékesítése után is csak a felszámolási költségek fedezésére van némi remény.
A Cogne Acciai Speciali Srl. a cég saválló acélgyártásában érdekelt, és a jelenlegi profil megtartása mellett ezt szeretné Diósgyőrben is meghonosítani. Annyit már tudni lehet az olaszok további terveiről, hogy az első két évben 5 milliárd, majd a következő ötben 3 milliárd forintnyi fejlesztést akarnak végrehajtani a DAM-nál.