Hozzávetőlegesen 323 milliárd kilowattórányi értékesített villamos energiával és 30 millió áram-, illetve gázfogyasztóval a világ második legjelentősebb energetikai társasága lesz az E.On, ha az angol Powergen részvényesei az igazgatóság javaslatának megfelelően elfogadják a németek 8,2 milliárd eurós ajánlatát -- közölte Ulrich Hartmann, az E.On AG elnöke tegnapi düsseldorfi sajtótájékoztatóján.
A tranzakció, amelynek keretében a 93,2 milliárd euró forgalmú német energetikai óriás a 6,5 milliárdos árbevételű angol cég hozzávetőlegesen 7,1 milliárd euró adósságállományát is átvállalja, várhatóan 2002 tavaszán zárul le, miután az Európai Unió, illetve az USA és Anglia különböző hatóságai jóváhagyták az egyesülést.
A Powergen felvásárlásával az E.On lesz az első igazán páneurópai energetikai társaság, ugyanakkor komoly lehetősége nyílik a világ legnagyobb energiapiacán, az Egyesült Államokban való megjelenésre is.
Évi, mintegy 300 milliárd kilowattórás forgalmával az angol az egyik legjelentősebb árampiac Európában, ahol a Powergen jó pozíciókkal rendelkezik -- mondta Ulrich Hartmann, az E.On elnöke. Az áramtermelésben és -szolgáltatásban is jelentős a piaci részesedése a brit cégnek.
A Powergen által két éve megvásárolt amerikai LG&E révén elérhető vált amerikai piacról szólva az E.On elnöke a többi között elmondta: évi 4000 milliárd kilowattórás forgalma nyolcszorosa a német piacénak, ugyanakkor a megtérülési és növekedési lehetőségek is lényegesen jobbak. Az LG&E az egyik legfejlettebb iparral rendelkező s ilyenformán komoly fogyasztást megtestesítő térségben, az USA középnyugati részén 30 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. Ez az első lépés az amerikai piac felé, amit további akvizíciók követnek majd -- jelentette ki Ulrich Hartmann, megjegyezve, hogy az E.On rendelkezik az ezekhez a lépésekhez szükséges forrásokkal.
A Powergentől származó információink szerint a küszöbönálló tranzakció egyelőre nem érinti az angol cég tulajdonában álló Csepeli Áramtermelő Rt.-t, az megőrzi önállóságát, s az angolok nem tettek le az erőmű esetleges értékesítéséről sem. Korábban egyébként az E.On is érdeklődött a csepeli erőmű iránt.