BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontolgatják az élő baromfi importját

Az élő baromfi év eleji 24-25 százalékos drágulása és az azóta is tartó magas ár padlóra viheti a hazai baromfi-feldolgozó cégeket. A sertésterméket készítő vállalkozások az ár további zuhanására számítanak az év hátralévő részében -- derül ki a lapunknak nyilatkozó vállalatvezetők beszámolójából. A cégvezetők a tegnap kiadott legfrissebb mezőgazdasági ármutatók kapcsán vázolták álláspontjukat.

A hazai baromfi-feldolgozó cégek túlnyomó többségét megrendítheti, ha az év hátralévő részében is olyan tempóban növekednek az árak, mint az első négy hónapban -- mondta Magyar József, a Baromfi Terméktanács alelnöke, a szentesi Hungerit Rt. elnök-vezérigazgatója a KSH tegnap kiadott összefoglalójára utalva. A helyzeten átmenetileg az sem segít, hogy az uniós államokban, például Németországban kilónként 165-170 forintért lehet vágóállathoz jutni, miközben nálunk 200-210 forintért adják nekik a termelők.
Az elnök-vezérigazgató szerint a statisztika jó tendenciát mutat, ám ha ez így folytatódik, el kell gondolkodniuk a behozatalon. Ennek pedig az az oka, hogy az alapanyag-termelés fejlesztése elkerülte az agrárirányítás figyelmét.
"Hagyták tönkremenni a korábbi termelőberendezéseket, baromfiistállókat, felszereléseket, de helyettük nem építettek újakat" -- fűzte hozzá a vezető. A legtöbb helyen rossz a tartástechnológia, aminek javítása a jelenleginél hatékonyabb állami segítséggel és magánerőből volna lehetséges azért, hogy a nyugati termeléssel versenyképes legyen. A baromfiimport ugyanis nem kívánatos, mert az a hazai baromfitermelőket is csődbe juttatná, ami további munkahelymegszűnésekkel, illetve a feldolgozóipar partneri körének elvesztésével járna.
A KSH gabonafélékre szóló adatai önmagukban helytállóak -- miszerint ezeket az árukat az idén 47,5 százalékkal magasabb áron tudták értékesíteni a gazdálkodók --, de a végeredmény mégis meglepő -- mondta Marton László, a bábolnai IKR Rt. termeltetési és terménykereskedelmi igazgatója. Az ugyanis nem mindegy, hogy milyenek az értékesítés körülményei ez évben és a bázisidőszakban. A statisztikai adatok ugyanis azt mutatják, mintha a termelők a csaknem 50 százalékkal magasabb ár révén meggazdagodtak volna. Ez nem így van, mivel a gabonafélék csekély hányadát adják-veszik az év első négy hónapjában. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy a múlt év első négy hónapjában az előző esztendő viszonylag nagy termése miatt igen alacsony volt a gabona, elsősorban a kukorica ára. Összességében reaálisabb képet mutathat majd az egész éves összehasonlítás -- vélekedett az igazgató.
A húsfeldolgozó társaságokat érintő alapanyagár, vagyis a vágósertések árának alakulása -- amennyiben az 47,4 százalékkal volt magasabb az idén -- nem lepte meg a cég vezetését -- mondta érdeklődésünkre Lukács György, a Délhús Rt. vezérigazgatója. Mivel a húsárak az elmúlt 4-5 évben viszonylag alacsonyak voltak, ennélfogva az élő állatok árai sem szökhettek fel. Viszont a takarmányárak múlt évi emelkedése oda vezetett, hogy a vágósertések ellenértéke nőtt.
A húsipart érintő felvásárlási árak alakulását befolyásolhatta és a továbbiakban is befolyásolhatja, hogy mostanra egész Európában zuhannak a húsárak -- mondta Lukács György. Az élő állat importára rövid időre alacsonyabb lett, ezáltal a hazai feldolgozók igénye kisebb, ezért már megállt és a közeljövőben jelentősen csökkenni fog a hazai sertésár -- tette hozzá. Egyébként a 47,4 százalékos árnövekedés katasztrofális helyzetként étékelhető, hiszen a vásárlóerő gyengesége miatt nem tudták érvényesíteni a magasabb nyersanyagköltségeket.
A nyerstej árának 12 százalékos növekedése reálisnak tűnik ebben az időszakban, ami két fontosabb tényező következménye -- fejtette ki Kiss Pál István, a Nutricia Magyarország Tejtermék Csoport Kft. vezérigazgatója, a Tej Terméktanács alalenöke. Az kedvező, hogy az ár a tej minőségének javulását követte, mivel az év eddig eltelt részében tovább nőtt az extratej aránya. Ezt azért ösztönzi a feldolgozóipar, mert az ilyen tejből magasabb minőségű árut készíthet. Az áremelkedés azonban főleg a termelőket is sújtó energia- és egyéb költségek növekedésének következménye, amit a vállalkozások továbbra is nehezen gazdálkodnak ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.