A hazai baromfi-feldolgozó cégek túlnyomó többségét megrendítheti, ha az év hátralévő részében is olyan tempóban növekednek az árak, mint az első négy hónapban -- mondta Magyar József, a Baromfi Terméktanács alelnöke, a szentesi Hungerit Rt. elnök-vezérigazgatója a KSH tegnap kiadott összefoglalójára utalva. A helyzeten átmenetileg az sem segít, hogy az uniós államokban, például Németországban kilónként 165-170 forintért lehet vágóállathoz jutni, miközben nálunk 200-210 forintért adják nekik a termelők.
Az elnök-vezérigazgató szerint a statisztika jó tendenciát mutat, ám ha ez így folytatódik, el kell gondolkodniuk a behozatalon. Ennek pedig az az oka, hogy az alapanyag-termelés fejlesztése elkerülte az agrárirányítás figyelmét.
"Hagyták tönkremenni a korábbi termelőberendezéseket, baromfiistállókat, felszereléseket, de helyettük nem építettek újakat" -- fűzte hozzá a vezető. A legtöbb helyen rossz a tartástechnológia, aminek javítása a jelenleginél hatékonyabb állami segítséggel és magánerőből volna lehetséges azért, hogy a nyugati termeléssel versenyképes legyen. A baromfiimport ugyanis nem kívánatos, mert az a hazai baromfitermelőket is csődbe juttatná, ami további munkahelymegszűnésekkel, illetve a feldolgozóipar partneri körének elvesztésével járna.
A KSH gabonafélékre szóló adatai önmagukban helytállóak -- miszerint ezeket az árukat az idén 47,5 százalékkal magasabb áron tudták értékesíteni a gazdálkodók --, de a végeredmény mégis meglepő -- mondta Marton László, a bábolnai IKR Rt. termeltetési és terménykereskedelmi igazgatója. Az ugyanis nem mindegy, hogy milyenek az értékesítés körülményei ez évben és a bázisidőszakban. A statisztikai adatok ugyanis azt mutatják, mintha a termelők a csaknem 50 százalékkal magasabb ár révén meggazdagodtak volna. Ez nem így van, mivel a gabonafélék csekély hányadát adják-veszik az év első négy hónapjában. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy a múlt év első négy hónapjában az előző esztendő viszonylag nagy termése miatt igen alacsony volt a gabona, elsősorban a kukorica ára. Összességében reaálisabb képet mutathat majd az egész éves összehasonlítás -- vélekedett az igazgató.
A húsfeldolgozó társaságokat érintő alapanyagár, vagyis a vágósertések árának alakulása -- amennyiben az 47,4 százalékkal volt magasabb az idén -- nem lepte meg a cég vezetését -- mondta érdeklődésünkre Lukács György, a Délhús Rt. vezérigazgatója. Mivel a húsárak az elmúlt 4-5 évben viszonylag alacsonyak voltak, ennélfogva az élő állatok árai sem szökhettek fel. Viszont a takarmányárak múlt évi emelkedése oda vezetett, hogy a vágósertések ellenértéke nőtt.
A húsipart érintő felvásárlási árak alakulását befolyásolhatta és a továbbiakban is befolyásolhatja, hogy mostanra egész Európában zuhannak a húsárak -- mondta Lukács György. Az élő állat importára rövid időre alacsonyabb lett, ezáltal a hazai feldolgozók igénye kisebb, ezért már megállt és a közeljövőben jelentősen csökkenni fog a hazai sertésár -- tette hozzá. Egyébként a 47,4 százalékos árnövekedés katasztrofális helyzetként étékelhető, hiszen a vásárlóerő gyengesége miatt nem tudták érvényesíteni a magasabb nyersanyagköltségeket.
A nyerstej árának 12 százalékos növekedése reálisnak tűnik ebben az időszakban, ami két fontosabb tényező következménye -- fejtette ki Kiss Pál István, a Nutricia Magyarország Tejtermék Csoport Kft. vezérigazgatója, a Tej Terméktanács alalenöke. Az kedvező, hogy az ár a tej minőségének javulását követte, mivel az év eddig eltelt részében tovább nőtt az extratej aránya. Ezt azért ösztönzi a feldolgozóipar, mert az ilyen tejből magasabb minőségű árut készíthet. Az áremelkedés azonban főleg a termelőket is sújtó energia- és egyéb költségek növekedésének következménye, amit a vállalkozások továbbra is nehezen gazdálkodnak ki.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.