Kapacitásuk töredékén dolgoznak a feldolgozók
Feldolgozói kapacitásának mindössze 60-65 százalékát tudja kihasználni hetek óta a kaposvári Kometa 99 Élelmiszer-feldolgozó Kft., mivel a heti tízezer darab hízó helyett csupán hat-hat és fél ezret tud felvásárolni -- mondta el a Világgazdaságnak Kovács László, a húsipari cég vezérigazgatója. A cégvezető szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy nem állt le az élő sertések kivitele. Ilyen körülmények között cégük sem tudja betartani azt az ágazati megállapodást, amely a sertéshúsok piaci árának megfékezését célozta.
A Kometa és más legálisan működő feldolgozók ugyanis arról a sertéspiacról kényszerülnek magas áron vásárolni, amelyet az élőállat-exportálók alaposan "kiürítenek". A cég a két-három héttel korábbi kilónkénti 350-360 forinttal szemben 400 forintot megközelítő áron tud csak hízót venni. Így ha az ármegállapodást tartani akarja, veszteséget termel. Ráadásul a nagyobb feldolgozók így ismét hátrányba kerülnek a közterhek nélkül dolgozó "zugvágóhidakkal" szemben, amelyek az árletörő kereskedelemnek jobban meg tudnak felelni.
Az export tartós csökkentése, az elmúlt időszakban újból kiépített piacok elvesztése foglalkoztatási feszültséget szülhet a húsiparban a kapacitás mindössze 60-65 százalékos kihasználása nyomán. Kovács László szerint ebben a helyzetben a kaposvári cég olasz tulajdonosainál tapasztalható némi elbizonytalanodás.
Hasonló helyzetről számolt be Goffa Zsolt, a sátoraljaújhelyi Zemplénhús Kft. ügyvezető igazgatója is. Cégük alig több mint 50 százalékos kapacitáskihasználtsággal dolgozik. Korábban heti 400 sertést vágtak le, az utóbbi hetekben jó, ha a magasabb áron 200-220-at meg tudnak venni. A cégvezető szerint megoldás lehetett volna, ha rövid időre szüneteltetik például a fél sertések exporttámogatását.
Erre a hétre már 370-375 forintért vették a sertést a környéken, ami már annyival magasabb a korábbinál, hogy képtelenség lesz megfékezni a fogyasztói árak növekedését -- mondta Fazekas József, az Iparos Húscéh elnöke, a Sajóhús Kft. vezérigazgatója. Ezért javasolták a terméktanács e heti összehívását és hároméves sertésprogram kidolgozását. Ennek része lenne az is, hogy követelnék: a beszerzési ár alatt egyetlen nagykereskedelmi lánc se értékesíthessen hústermékeket.
Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára elismerte, hogy az élő állat kivitele valóban jelentős gondokat okoz. Jelenleg a piacszabályozó szervezetek számára valóban követhetetlen a kivitel, hiszen olyanok exportálják az élő sertéseket, amelyek nem tagjai a terméktanácsnak. Ennek megváltoztatását kérték az agrártárca vezetőjéhez, Vonza Andráshoz küldött levelükben.


