Feldolgozói kapacitásának mindössze 60-65 százalékát tudja kihasználni hetek óta a kaposvári Kometa 99 Élelmiszer-feldolgozó Kft., mivel a heti tízezer darab hízó helyett csupán hat-hat és fél ezret tud felvásárolni -- mondta el a Világgazdaságnak Kovács László, a húsipari cég vezérigazgatója. A cégvezető szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy nem állt le az élő sertések kivitele. Ilyen körülmények között cégük sem tudja betartani azt az ágazati megállapodást, amely a sertéshúsok piaci árának megfékezését célozta.
A Kometa és más legálisan működő feldolgozók ugyanis arról a sertéspiacról kényszerülnek magas áron vásárolni, amelyet az élőállat-exportálók alaposan "kiürítenek". A cég a két-három héttel korábbi kilónkénti 350-360 forinttal szemben 400 forintot megközelítő áron tud csak hízót venni. Így ha az ármegállapodást tartani akarja, veszteséget termel. Ráadásul a nagyobb feldolgozók így ismét hátrányba kerülnek a közterhek nélkül dolgozó "zugvágóhidakkal" szemben, amelyek az árletörő kereskedelemnek jobban meg tudnak felelni.
Az export tartós csökkentése, az elmúlt időszakban újból kiépített piacok elvesztése foglalkoztatási feszültséget szülhet a húsiparban a kapacitás mindössze 60-65 százalékos kihasználása nyomán. Kovács László szerint ebben a helyzetben a kaposvári cég olasz tulajdonosainál tapasztalható némi elbizonytalanodás.
Hasonló helyzetről számolt be Goffa Zsolt, a sátoraljaújhelyi Zemplénhús Kft. ügyvezető igazgatója is. Cégük alig több mint 50 százalékos kapacitáskihasználtsággal dolgozik. Korábban heti 400 sertést vágtak le, az utóbbi hetekben jó, ha a magasabb áron 200-220-at meg tudnak venni. A cégvezető szerint megoldás lehetett volna, ha rövid időre szüneteltetik például a fél sertések exporttámogatását.
Erre a hétre már 370-375 forintért vették a sertést a környéken, ami már annyival magasabb a korábbinál, hogy képtelenség lesz megfékezni a fogyasztói árak növekedését -- mondta Fazekas József, az Iparos Húscéh elnöke, a Sajóhús Kft. vezérigazgatója. Ezért javasolták a terméktanács e heti összehívását és hároméves sertésprogram kidolgozását. Ennek része lenne az is, hogy követelnék: a beszerzési ár alatt egyetlen nagykereskedelmi lánc se értékesíthessen hústermékeket.
Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára elismerte, hogy az élő állat kivitele valóban jelentős gondokat okoz. Jelenleg a piacszabályozó szervezetek számára valóban követhetetlen a kivitel, hiszen olyanok exportálják az élő sertéseket, amelyek nem tagjai a terméktanácsnak. Ennek megváltoztatását kérték az agrártárca vezetőjéhez, Vonza Andráshoz küldött levelükben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.