Olajipari társaságok foglalják el a Handelsblatt és a The Wall Street Journal által a legnagyobb nyugat-európai vállalatokról készített lista második, harmadik és ötödik helyét: a BP, a Totalfina Elf és a Royal Dutch/Shell. Helyezésük egyértelműen tükrözi a magas olajárakat, s ez várhatóan az idén is így lesz, biztosítván a társaságoknak az előkelő helyezést az 500-as listán.
Az első tíz helyet a tavalyihoz hasonlóan a német cégek uralják, ugyanakkor a VW, a Siemens, az Allianz és a Deutsche Bank visszaesett tavalyi helyezéséhez képest. A számtalan nehézség ellenére csupán a DaimlerChryslernek sikerült megtartania első helyét.
A Handelsblatt elemzéséből az is kiderül, hogy a húsz legnagyobb európai vállalatnak sikerült növelnie árbevételét 2000-ben, s egy cég kivételével ugyanez vonatkozik a nyereségre is. Ugyanakkor több jel utal arra, hogy a listán szereplő cégek az idén nem fogják tudni megismételni ezeket a jó eredményeket. A gazdasági bővülés ütemének lassulása, a mérsékelt forgalomnövekedés behatárolja a vállalatok terjeszkedésének lehetőségeit. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy 2002 januárjában az euró tényleges fizetőeszközzé válik, s ez teljesen átláthatóvá teszi az európai gazdaságot, összehasonlíthatóvá a vállalatok versenyképességét.