Az amerikai United Technologieshez tartozó Carrier Corp. a múlt év februárjában vásárolta meg a svéd Electrolux hűtőbútor-üzletágát, köztük a jászárokszállási üzemet. A magyarországi gyárban az idén jelentős kapacitásbővítéssel számolhatnak. Az anyacég döntése nyomán ugyanis a svédországi Arvikában bezárják a Carrier ottani üzemét, ahol jelenleg a beépített aggregátoros kereskedelmi hűtőkészülékeket készítik, s a teljes termelést Jászárokszállásra telepítik -- derül ki a cég lapunkhoz eljuttatott közleményéből. A gyártás áthozatala 110-zel növelheti a ott dolgozók létszámát. Ezzel egyidejűleg Jászárokszállásról külső vállalkozásba adják a fémalkatrész-gyártást, ami 38 ember munkahelyét érinti. Az átszervezések után így ténylegesen 72 fővel bővülhet a jászárokszállási létszám. Az áttelepítést költségmegtakarítással indokolják.
Az arvikai gyár bezárása mellett a Carrier a hollandiai Culemborgban is csökkenti termelését, s Jászárokszállás mellett Ingelstadban is bővíti kapacitását. A cég központosítja európai értékesítési szervezetét is. Az átszervezés kapcsán ezen a területen mintegy száz fővel csökkentik a létszámot.
A Carrier a világ első számú kereskedelmi hűtőkészülék- és légkondicionáló-gyártója. Éves forgalma meghaladja a 200 millió dollárt, s Európa-szerte 1600 alkalmazottja van.