A világpiaci első hely megszerzését tűzte ki célul az Ericsson és a Sony októbertől működő, mobiltelefonokat tervező és gyártató vegyes vállalata. A svéd és a japán távközlési óriás egyaránt veszteséget halmozott fel a készülékgyártásban, most a londoni székhelyű egyesített vállalkozástól a pozitív eredmény visszatérését és a versenytársak megelőzését várja. Ehhez elsősorban a finn Nokia és az amerikai Motorola elé kell kerülnie.
Az áprilisi szándéknyilatkozat óta a legfontosabb részletek nem változtak. A cég neve Sony Ericsson Mobile lesz, piaci erejére jellemző, hogy az elődök tavaly 50 millió készüléket értékesítettek, összevont bevételük pedig 7,2 milliárd dollár volt. Londonban kezdetben mintegy 3500 alkalmazottat foglalkoztat majd az 50-50 százalékban tulajdonolt és várhatóan 500 millió dolláros tőkével induló vállalkozás.
Az Ericsson szerint a vegyes vállalat kezdettől fogva nyereséges lehet, és várhatóan 2002 második felétől egy teljesen új, eddig nyilvánosságra nem hozott márkanév alatt forgalmazza mobiltelefonjait. Addig a két alapító a saját márkaneve alatt folytatja a jelenlegi modellek értékesítését. A Sony Ericsson Mobile első embere Katsumi Ihara, alelnöke pedig az Ericsson fogyasztói termékeiért felelős eddigi igazgató, Jan W"reby lesz. A két cég egyaránt négy-négy tagot delegál az igazgatótanácsba, közöttük lesz Kurt Hellström, a svéd cég vezérigazgatója is. A lépést a két társaság igazgatótanácsának és az érintett versenyhivataloknak még jóvá kell hagyniuk.