A korábban Pini néven ismert kaposvári cég új olasz tulajdonosai mintegy egymilliárd forintos költséggel több új létesítményt korszerűsítenek. Ennek keretében hozzáláttak egy világszínvonalú, a kapacitást bővítő csontozó- és darabolóüzem létesítéséhez. Ez év vége előtt új sonkagyártó üzemet, hőkezelőt is átadnak, e mellett -- döntően a hazai fogyasztók kiszolgálása érdekében -- a szeletelő- és csomagológépparkot tovább korszerűsítik, illetve bővítik is.
Az év első felében 12 milliárd forintos árbevételt ért el a Kometa. A bevétel mintegy a fele, 6 milliárd a belföldi értékesítésből származik, ami több a tavalyi év első felében elértnél. Ez azért figyelemre méltó, mert a hazai piacon továbbra is igen nagy a verseny -- mondta Kovács László. A következő időszakban sok függ attól, hogy lesz-e elegendő sertés, és csökken-e az élő állat felvásárlási ára. A Kometa tavaly kialakította a Pini-korszak utáni termelői bázisát, de jelenleg olyan helyzet állt elő, hogy a fél sertés Nyugat-Európából ideszállítva olcsóbb, mint a hazai (azon ugyanis nagyobb az illető országok támogatása). A behozatal azonban nem cél, hiszen így később a hazai beszállítók mehetnek tönkre. Viszont az sem tartható sokáig, hogy a cégek egy része, mint például a Kometa is heti 3-4 napra elegendő sertéshez jusson -- vélekedett Kovács László. Ezekben a napokban kilónként még mindig 365-375 forintért, sőt egyes esetekben 380 forint fölötti áron kénytelenek átvenni az élő állatot.
A mostani nehézségektől független a kaposvári cég termékeinek valamivel több mint a felét, 51-52 százalékát exportálja. Az olasz, a spanyol, a horvát és a szlovén piac a meghatározó, ezekben az országokban talál vevőre az exportra szánt termékek 70 százaléka.
A Kometa olasz tulajdonosai (akik két éve vették át az egykor Pini néven ismert céget) eddig beváltották ígéreteiket: az exportáruk jelentős részének, döntően azonban a különféle módon feldolgozott combféleségeknek biztos olasz és spanyol piacot hoztak.