A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a forint erősödésének hatására várhatóan tovább nő a magyarok külföldi ingatlanvásárlásainak a száma. A növekedést a devizaliberalizáció és a negatív tőzsdei hangulat is jelentősen elősegíti -- állítják egybehangzóan a szakértők.
Június közepétől ugyanis nem szükséges az MNB engedélye ahhoz, hogy a magyarok külföldön forint- és devizaszámlát nyissanak, továbbá a számla éves forgalmáról és egyenlegéről sem kell beszámolni.
Arról azonban eltérnek a vélemények, hogy a befektetési szándékú vagy a saját célú vásárlások dominálnak majd.
A magyar állampolgároknak 1996 óta van lehetősége külföldi ingatlanszerzésre. A törvény 1998. januári módosítása tovább könnyítette a külföldi ingatlanvásárlást, hiszen készpénzes vásárlás esetén már nem kellett a Magyar Nemzeti Bank engedélye, elegendő volt bejelenteni az ügyletet.
Míg 1996-ban csupán heten vásároltak külföldön ingatlant, 1997-ben 27-en, 1998-ban már 52 ügylet jött létre, tavalyelőtt 95 magyar szerzett tulajdonjogot, a műlt évben pedig már több mint százan kapták meg az MNB jóváhagyását.
A forint eddigi felértékelődése miatt most mintegy 10 százalékkal olcsóbban lehet külföldön ingatlant venni. Ez a saját célú vásárlási kedvet egyértelműen fokozza, a befektetési céllal vásárlók szempontjából viszont csak a befektetett tőkeszükséglet mérséklődését jelenti, mert ők az elérhető hozamot vizsgálják -- véli Perlaky Zsolt, a Biggeorge''s International elemzője.
Ezzel szemben Czibere Ilona, a Mitropa US Kft. ügyvezető igazgatója szerint elsősorban a befektetési szándékú vásárlások számának növekedésére lehet számítani, most ugyanis viszonylag olcsó a dollár, továbbá a hitelfelvételi lehetőségek és kamatok sokkal kedvezőbbek, mint hazánkban. Aki eddig értékpapírokban tartotta a pénzét, most vélhetően ingatlanba fog befektetni külföldön.
Az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban 25 pontot estek a kamatok. Míg eddig átlagosan 8,5 százalékos kamatra lehetett jelzáloghitelt felvenni a külföldieknek, most ez az arány 8,25 százalékos -- tette hozzá az ügyvezető. Spanyolországban jelenleg 5,5-5,6 százalékos kamatra adnak hosszú távú jelzáloghitelt, és nem vizsgálják a jövedelmet.
Perlaky Zsolt szerint az ingatlan éves rendszeres hozama nem változik jelentősen, az értékesítéssel elérhető árfolyamnyereség viszont annyival csökken, amennyivel a forint ez idő alatt felértékelődik. Az éves rendszeres hozamok jelenleg nagyon kedvezőek, de ez Perlaky szerint kedvezőtlenebbé válhat.
Egyrészt azért, mert a világgazdasági konjunktúra felélesztése érdekében a jegybankok olyannyira lecsökkentették a kamatszinteket, hogy azok elérték alsó küszöbüket, tehát a hitelterhek nem mérséklődhetnek tovább. Másrészt a romló gazdasági és szociális helyzet hatására visszaeshet a turizmus, ami az üdültetési, hasznosítási célú ingatlanokkal elérhető bérleti díjakat mérsékelheti. Ha az ingatlanokkal elérhető hozam csökken, az feltehetően mérsékli a vételárukat is -- tette hozzá. Természetesen vannak olyan területek, melyek turisztikai szempontból felértékelődőben vannak, s ezért átlagon felüli hozammal kecsegtetnek.
A forintfelértékelődés és a romló világgazdasági helyzet tehát negatívan hat a külföldi, hasznosítási célú ingatlanbefektetésekre, viszont a saját célra vásárlók számára forintban számolva 10 százalékkal kedvezőbb árakat alakított ki, ami a vásárlási kedvet jelentősen megélénkítheti -- mondta Perlaky Zsolt.
Weig Róbert, az Evetex Kft. ügyvezetője szerint vélhetően tovább nő a magyarok érdeklődése és vásárlásainak száma, ám egyelőre korai erről beszélni. Véleménye szerint jövőre már látható lesz a forint erősödésének hatása.