Kivált az Ernst & Young Kft.-ből a tanácsadási üzletág, amely Ernst & Young Tanácsadó Kft. néven, 185 millió forintos jegyzett tőkével kezdte meg önálló életét. A könyvvizsgálattal foglalkozó Ernst & Young Könyvvizsgáló Kft. 115 millió forintos jegyzett tőkével indult. A vagyonmegosztásnál viszont előnyben lesz az utóbbi, hiszen 55,2 százalékot kapott, így a tanácsadó részlegnek csak 44,8 százalék maradt.
A könyvvizsgáló társaság tőketartaléka 279 ezer forint, rövid távú kötelezettsége 530 millió, a céltartalék pedig 14,7 millió forint. Ez utóbbi kft. élén továbbra is Terták Ádám és Jean-Charles Raufast áll. A cég a könyvvizsgálat mellett többek között üzletviteli tanácsadást és ingatlan- értékbecslést is végez.
A másik társaságot többekkel együtt Alan Griffits vezeti. Ez a cég is vállal értékbecslést és üzletviteli tanácsadást, valamint adószakértői megbízást is, de meg lehet keresni akkor is, ha a megbízónak felnőttoktatási vagy egyéb oktatáshoz fűződő szolgáltatásra van szüksége.
Az ügylet hátterében az is állhat, hogy az utóbbi időben az Egyesült Államokban erős nyomás alá helyezték a versenyhatóságok az öt nagy könyvvizsgáló és tanácsadó cég anyavállalatait. Több tőzsdei vállalatnál előfordult ugyanis, hogy bizonyos megbízásoknál ugyanaz a nemzetközi cég végezte a könyvek ellenőrzését és egyúttal a tanácsadást is. Ezért a versenyhivatal erőteljesen szorgalmazta a két tevékenység szétválasztását. Magyarországon semmiféle összeférhetetlenségre nem derült fény, a leányvállalatok gondosan ügyeltek ennek elkerülésére. A Price Waterhouse és a Coopers & Lybrand egyesülésekor egyeztették az ügyfélnévsort, s megszüntették az esetleges átfedéseket.