Győri Pilóta Piskótatallér, valamint Győri Tele Kréker névvel jelentek meg a kereskedelemben olyan Danone-termékek, amelyek közül az egyiket a csomagolóanyagon feltüntetett adatok szerint a varsói LU Polska gyártja, míg a másik Csehországban, az Opavia LU-nál készül. Balogh József, Győr polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a Danone úgy telepítette külföldre győri termékek gyártását, hogy a gyár megmaradásáról szóló tárgyalásokat -- több határidő-módosítás után -- még nem zárta le. (Mint ismert, a francia tulajdonos július elején újabb három hónappal meghosszabbította a kekszgyár sorsával kapcsolatos tervének kidolgozását, azóta semmiféle, ezzel összefüggő információt nem hozott nyilvánosságra.) A győri név alatt importált termékekkel ugyanakkor olyan versenyhelyzetet teremt a francia tulajdonos, amely a hagyományos győri kekszféleségek piaci kiszorításához vezethet. E névhasználattal a Danone a vásárlókat is megtéveszti.
A polgármester szerint a Danone nem kért jogot a Győri név használatára annak tulajdonosától a város önkormányzatától. Győr fenntartja a jogot, hogy kinek és milyen célra engedélyezi e név használatát, illetve milyen esetben vonja vissza ezt az engedélyt. A városvezető szerint a Lengyelországban -- feltételezhetően nem magyar alapanyagból -- gyártott Győri Pilóta Piskótatallér teljesen új termék, amelyhez ugyancsak nem kérték a névhasználatot engedélyező önkormányzati hozzájárulást. (A város nem jogtalan márkanévhasználatot kifogásol.)
Balogh József úgy ítéli meg, hogy a Győri név használatával történt külföldi gyártásbeindítás azért sem korrekt lépés a gyár tulajdonosától, mivel e hazai üzem kapacitása nagymértékben bővíthető. A polgármester hangsúlyozta, hogy minderről tárgyalni szándékoznak a Danone-nal, a város célja továbbra is a kekszgyár hosszú távú fennmaradása.
Lapunk kíváncsi volt a Danone képviselőinek a véleményére is, őket azonban lapzártánkig nem sikerült elérni.