A hazai építőipari piac meghatározó szereplőjének, a KÉSZ-csoportnak árbevétele jelentős részét a belföldi megrendelések teszik ki, de a vállalkozás igyekszik erősíteni külhoni kapcsolatait is. Ezt jelzi, hogy a csoport néhány millió forintos alaptőkével céget alapított Romániában.
Árvai István érdeklődésünkre elmondta, hogy az ottani építési piac növekedési pályán van. Megfigyelhető, hogy azok a külföldi befektetők, amelyek Magyarországon is jelen vannak, továbbvonulnak a tőlünk keletebbre fekvő országokba, így Romániába is.
A KÉSZ korábban már dolgozott Romániában, de a vállalkozás vezetése úgy véli, a vállalatalapítás segíthet abban, hogy eredményesebben szerepeljenek az ottani pályázatokon. Az S.C. KESZ S.R.L. első projektje Románia egyik legnagyobb nyomdájának csarnoképítése, melynek gernerálkivitelezését nyerték el. Az Infropress nyomda a folyóiratok és nagy példányszámú reklámkiadványok területén piacvezető Romániában.
A székelyudvarhelyi nyomda tulajdonosa -- az Infopress Rt. részvényeinek nyolcvan százalékát birtokló ING-csoporthoz tartozó Baring Central European Fund -- több millió dollárt fektet be a vezető nyomdaipari vállalkozásba. További fejlesztési hitel segítségével nemcsak a már meglévő gépparkot bővíthetik, de lehetőség nyílik európai szintű infrastrukturális háttér megteremtésére is.
A beruházás első fázisa a csarnok megépítése. A KÉSZ romániai társasága -- helyben -- néhány fővel képviselteti magát, ha szükséges a magyarországi cégtől utaznak ki szakemberek, illetve ottani alvállalkozókat is alkalmaznak.
Mint megtudtuk, a csoport tervezi, hogy az idén Horvátországban is vállalatot alapít, s Jugoszláviában év eleje óta két cégen keresztül is képviselteti magát. A KÉSZ-csoportnak sikerült egy amerikai üzletet is nyélbe ütnie, az idén három-négyezer tonna acélszerkezetet szállítanak az USA-ba, melyet erőművek építésénél használnak fel.
A DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda 2000. évi építőipari toplistáján a KÉSZ-csoport a Strabag Építő Kft. mögött a második helyet foglalja el. Ez azt jelenti, hogy a száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozás az előző esztendőhöz képest egy helyet előbbre lépett. Árvai István hozzátette, hogy -- terveik szerint -- az idei árbevételük meghaladhatja a negyvenmilliárd forintot. Tapasztalataik szerint a Széchenyi-terv élénkítette a beruházási kedvet, s a második fél évben az állami és önkormányzati fejlesztések is megrendelést adnak az építőipari cégeknek.