Az év első hét hónapjában 7 százalékkal csökkent a magyar élelmiszeripar kivitelből származó bevétele, ezen belül a legnagyobb, 20 százalékos kiesés a húsipart sújtotta -- mondta Farkas Imre, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke saját gyorsjelentésüket ismertetve.
Az élelmiszer-kivitel első félévi alakulását bizonyító KSH-adatok ennél is nagyobb lemaradást jeleztek, hiszen az I--VI. havi élelmiszer-ipari exportban az előző év azonos időszakáéhoz képest 90,7 százalékos "teljesítményt" mutatnak. S bár ehhez képest a hetedik hónapig némi javulás mutatkozik, az exportban döntő részt képviselő húsipar szakemberei szerint az év hátralévő részében nem várható lényeges javulás.
Az elnök az okok közé sorolta, hogy az idén meglehetősen későn, a hústermékekre például csak április közepén hirdették meg az exporttámogatást, amelynek révén a jelentősen szubvencionált uniós termékekkel árban is lépést tudnak tartani. Az ezt megelőző időszakban a külföldi eladások szinte kivétel nélkül ráfizetésesek voltak. Később viszont, mire az export beindult, magasra szöktek a hazai élősertés-árak.
Az egyes cégeket -- felkészültségüktől, termékszerkezetüktől, régiós adottságaiktól függően -- eltérő mértékben érintették ezek a gondok, viszont minden exportálót sújtott a forint árfolyamsávjának szélesítése. Az utóbbi önmagában 30 milliárd forinttal csökkentette az élelmiszer-ipari cégek első héthavi nyereségét -- mondta Farkas Imre.
A kedvezőtlen külső hatások nem egyformán érintik az egyes szakágakat, illetve vállalkozásokat. A hűtőiparnak eddig a 42 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldség és a 4500 tonna gyümölcsféle exportján másfél milliárd forint vesztesége volt csupán az árfolyamsáv-szélesítés miatt -- mondta Beke György, a Magyar Hűtőipari Szövetség főtitkára. Ha a második fél évben -- amikor a kivitel nagyobbik részének teljesítése várható -- nem kapnak támogatást, hiába szállítanak többet a mégoly keresett csemegekukoricából, a veszteség tovább növekszik.
Rengel István, a Fevita Székesfehérvári Hűtőipari Rt. vezérigazgatója ma még a társaság exportjának tavalyihoz hasonló alakulásáról adott számot. A kivitel egy százalékkal maradt el az egy évvel korábbihoz képest. Kedvezőtlenebbnek ítéli a második fél évet, mivel mérséklődtek a hűtőipari termékekre, illetve az élelmiszerexportra adott támogatások. A Fevita eddig termékeinek csaknem felét exportálta.
Móczár István, a Pápai Hús Rt. vezérigazgatója szerint a kivitelben elszenvedett veszteséghez az is hozzájárult, hogy a hazai élő állatokért a világpiaci ár felett kilónként 15-20 forinttal voltak kénytelenek többet adni. A cég kivitelének visszaesésében pedig az is szerepet játszott, hogy alapanyaghiány miatt eddig 9-10 százalékkal kevesebb sertést tudtak megvenni és feldolgozni, mint tavaly. A társaság sertéshúsexportja 13 százalékkal esett vissza, az árbevétel 6 százalékkal csökkent.
A tartósítóipar kivitelének átmeneti visszaesése nem véletlen, ennek oka a tavalyi rossz alapanyag-termelés -- hangsúlyozta Csernus Tamás, a Nagykőrösi Konzervgyár Rt. vezérigazgatója, aki egyben a konzervgyártókat tömörítő Magyar Tartósítóipari Szövetség elnöke is. Hozzátette: az év első felében részben emiatt csökkent az export, viszont az idei jó zöldségtermés miatt a második fél év kedvezőbben alakulhat. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozása miatt szeptembertől már nem várható érdemi támogatás, miközben a fokozódó verseny miatt az exportra szánt termékek ára sem növelhető.