Cégvilág

Rt.-vé alakult a dégi szövetkezet

Részvénytársasággá alakult a dégi mezőgazdasági szövetkezet. A 650 hektár szántóterületen gazdálkodó egykori szövetkezet tagsága száz százalékban a részvénytársaság tulajdonosa lett. A július 2-től társasági formában működő Dégi Agrár-részvénytársaság vezérigazgatója, Tóth János a Világgazdaságnak elmondta: a döntően növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozás egykori tagjai közül szinte mindenki részt vett az rt. létrehozásában. A külsősök 65-66 százaléka szintén csatlakozott, egyharmaduk pedig kérte, hogy fizessék ki járandóságát. Az utóbbiak az aratás és a kalászosok betakarítása után, szeptemberben jutnak pénzükhöz.
A részvényesek száma 121, ők osztoznak a 36,73 millió forint törzsrészvényen, amelyből 7,98 millió a készpénz, 28,75 millió az apport.
A 650 hektár szántón gazdálkodó részvénytársaság területének nagy részén gabonafélét termeszt. A gazdaság tavalyi árbevétele mintegy 150 millió forint volt. Ennek nagy része a saját termény utáni árbevétel, de mintegy 45-50 millió a jelentős számú kisgazdaságnak nyújtott szolgáltatásból, terményük betakarításából, felvásárlásából adódott. Az utóbbi tevékenység igen kis haszonnal járt. Viszont az elmúlt években érvényes nagyon alacsony felvásárlási árak miatt, valamint a szövetkezeti szektort a támogatási diszkriminációk miatt sújtó szabályozások következtében a gazdaság 2-3 éve veszteséges volt, vagyonának részbeni felélésére kényszerült.
A részvénytársaság elődje a dégi szövetkezetből 1992-ben történt, úgynevezett csoportos kiváláskor jött létre. Akkor a termőföld mellett eszközük alig volt, azóta építettek terménytisztító és tárolótelepet, vettek traktorokat, kombájnokat.
A cég idei üzleti tervében mintegy 110-120 millió forint a saját bevétel, s további 50-60 milliós árbevétel továbbra is az üzleti alapon támogatott kisgazdaságoknak nyújtott szolgáltatások bevételeiből számazik.

F. I.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek