A körülményekhez képest kedvező negyedéves adatokat publikált tegnap a Prímagáz: a társaság ugyan áprilistól júniusig ismét veszteséges lett, erre azonban a szezonalitás miatt számítani lehetett: a cég hagyományosan a téli hónapokban termeli profitja nagy részét.
Az időjárás a második negyedévben átlagos volt, a kormány gázárpolitikája révén lényegében államilag támogatott földgáz-bekötések miatt azonban az értékesített PB-gáz mennyisége csökkent az előző év hasonló időszakához képest is.
Az elmúlt év végén végrehajtott áremelések miatt viszont az árbevétel mintegy 10 százalékkal magasabb lett a tavalyinál. Az első negyedévi 5,4 milliárd forinthoz képest ugyan alacsonynak tűnik a 4,1 milliárdos árbevétel, ez azonban nagyrészt a szezonális ingadozásnak tudható be, másrészt viszont sikerült az értékesítési költségek nagy részét is jeletősen visszaszorítani.
Ennek megfelelően a bruttó fedezet tovább javult a második negyedévben, az első három hónap 39,2 százalékos értékével szemben mára megközelítette az 1999-as évvel bezárult nyereséges időszakra jellemző 50 százalékos szintet: 47 százalék lett.
A költségek közül az előző negyedévhez képest csak az egyéb költségek nőttek feltűnő mértékben, ezt a társaság azzal magyarázza, hogy a tartályos gázszállítás és a tartálykarbantartás alvállalkozókhoz került, emiatt a bérköltség és értékcsökkenés egy része ezen a soron jelentkezik. A második negyedévre lényegében lezárult a Prímagáz karcsúsítása, az utolsó három hónapban már csak 30 fővel csökkent a létszám.
A Prímagáz üzemi szinten még éppenhogy nyereséges tudott maradni a második negyedévben, a kamatkiadások miatt azonban nem lehett kétséges, hogy a végeredmény már negatívba csúszik át. (A budaörsi töltőüzem eladását július elején jelentették be, s úgy tűnik, a rendkívüli eredmény majd csak a jelenlegi negyévben kerül elszámolásra.) Az adózótt eredmény --75 millió forint lett a második negydévben, ami az első három 83 milliós profitjával együtt azt jelenti: fél éves szinten minimális, nyolcmilliós eredményt ért el a társaság.
Az első fél év gazdálkodása alpján úgy tűnik, a kényszerpályán mozgó cég sikeresen csökkentette költségeit olyan szintre, amely tartósan biztosítani tudja a nyereséges gazdálkodást. Éves szinten szinte bizonyosan százmillió forint felett eredményt érhet el a cég a rendkívüli eredménytől függetlenül is, így van remény a jövő évi osztalékfizetésre.