A szlovén kormány ez év végéig akarja előterjeszteni a tervet az öt állami tulajdonú áramtermelő és -szolgáltató privatizálására. Ez esetben a jövő év elején lehetne elkezdeni a magánosítást. Az öt vállalat (Elektro Primorska, Elektro Gorinska, Elektro Ljubljana, Elektro Celje és az Elektro Maribor) összesen 12-14 ezer gigawatt áramot termel évente, és Szlovénia csaknem 2 millió lakosát látja el energiával.
A külföldi befektetők számára az ország érdekes piacnak ígérkezik -- idézi a Handelsblatt Angela Ettlet, az E.On-Energy illetékesét. Szerinte nem jelent az E.On számára akadályt, hogy Szlovénia meg akarja őrizni a többségi tulajdoni részesedést az áramszolgáltatóiban. Csehországban például az E.On tulajdoni részesedése minden esetben kisebb 50 százaléknál.
Kelet-Európa növekvő árampiaca más európai áramkonszernek számára is érdekes -- írja a továbbiakban a Handelsblatt. Utal arra, hogy a múltban az RWE és az Electricité de France (EdF) francia konszern már vásárolt ott tulajdoni részesedést áramszolgáltatókban. Az esseni RWE a Rheinbraun, RWE-Net és RWE-plus leányvállalatain keresztül már számos tulajdoni részesedéshez és kooperációhoz jutott Bulgáriában, Horvátországban, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon. A szlovéniai tulajdoni részesedés lehetőségét illetően az RWE nem kívánt állást foglalni.
A külföldi befektetők érdeklődésének fokozására a szlovén környezetvédelmi minisztérium azt tervezi, hogy az öt áramtermelő vállalatot két céggé alakítja át. Zebeljan szerint az összeolvadásnak köszönhetően egy-egy szolgáltatója lenne az ország keleti, illetve nyugati részének. A cégek jelenleg 85 százalékban az állam, 15 százalékban egy magánalap tulajdonában vannak. A két nagy áramszolgáltatóvá való átalakítás növelhetné a cégek értékét és több pénzt hozhatna a szlovén kormánynak.