A korábbi terveket és a várakozásokat egyaránt meghaladó számokat közölt tegnap a Globus. A konzervipari cég árbevétele 32,8 százalékkal gyarapodott, és a hat hónap során 9,465 milliárd forintot tett ki. A belföldi értékesítés ebből 7,28 milliárddal részesedett, ami 40 százalékos növekedést jelent, az exporteladások 12 százalékkal haladják meg a bázist.
A három gyáregység központi beszerzései révén az értékesítés közvetlen költségeinek emelkedése elmarad az árbevételétől. A 7,378 milliárd forint 22 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi. Az értékesítés bruttó fedezete közel egymilliárd forinttal emelkedett, most 2,086 milliárd. A marketingráfodítások megugrása tehető főként felelőssé a közvetett költségek 34,51 százalékos gyarapodásáért.
Az üzemi eredmény 382 millió forintot tett ki, ez 126 százalékkal haladja meg a bázist. A növekedés különösen azért figyelemre méltó, mert az idei évben a csoport nem kapott állami támogatást, és az exportszubvencióban részesülő termékek köre is szűkült: egy éve még 256, míg az idén 151 milliónyi jutott a Globusnak és a Dekónak.
A tavalyi veszteség után az idén a pénzügyi műveletek eredménye is 139 millió forintos nyereséget mutat. Ennek fő oka az volt, hogy a forint erősödését kihasználva a társaság visszafizette devizahiteleit, amin jelentős árfolyamnyereséget realizált. A féléves jelentésből ugyanakkor még nem lehet arra következtetni, hogy a csoport exportértékesítésében milyen hatásai lesznek a forint erősödésének.
A több mint 500 millió forintot emelkedő 521 millió forintos szokásos vállalkozási eredményt növeli a Gém utcai telephely eladásából származó rendkívüli nyereség is. Az adózás előtti eredmény az idén 655,7 millió forintot tett ki, ami az egy évvel korábbi adat 43,7 százalékát jelenti. A visszaesés magyarázata az, hogy a tavalyi első fél évben a Globus-csoport 1,5 milliárd forint rendkívüli eredményt könyvelhetett el.
A csoport féléves adózott eredménye 603,9 millió forint, ami megfelel a menedzsment által előrejelzettnek. Az év egészére a Globus-vezetés 25 milliárd forintot meghaladó árbevételt és 1,2 milliárd fölötti üzemi eredményt vár.