Az egykori Diósgyőri Gépgyár még üzletképes vagyonát működtető társaság megvételére -- mint ismert, a korábbi sikertelen pályáztatás után -- a gyárral üzleti-gazdasági kapcsolatban lévő befektetőjelölteket keresett meg az MFB Rt., az MBV Rt., illetve a Borsod-Abaúj 2000 Kft.
A felhívásra nyáron három ajánlat érkezett, közülük a kilenctagú -- magán- és jogi személyeket egyesítő -- konzorciumét találták a legjobbnak -- tudtuk meg Vincze Andrástól, a Borsod-Abaúj Kft. ügyvezető igazgatójától, aki elmondta azt is, hogy a megállapodással a vevő teljes tulajdonába jutott a Diósgyőri Ipari Park (DIP) Kft. és a Diginvest Kft., amelyek egyesítik az egykori gépgyár még tovább működtethető vagyonát, kivéve a szerencsi szivattyúgyárat. Az augusztus eleji szerződéskötést követően, a hónap végén, léphetett birtokba a konzorcium tagjait tömörítő TFK Projekt Kft.
A vevőkonzorcium szakmai irányítói most látták elérkezettnek a pillanatot, hogy a nyilvánosság elé tárják terveiket. A vételárat és a konzorcium pontos összetételét azonban nem közölték. Ács András -- a DIP Kft. új ügyvezető igazgatója (jelenleg még a TFK Kft. vezetője is) -- ennek kapcsán csupán annyit mondott el, hogy mind a magánszemélyek, mind a társaságok érdekeltek abban, hogy Diósgyőrött tovább működjék a nagy múltú szakmai kultúra.
A cégvezető beszélt arról is, hogy az idei első fél évben az általuk átvett gyár -- 903 millió forintos árbevétel mellett -- 248 milliós üzemi veszteséget ért el. Az erre az évre prognosztizált árbevétel 1,8-1,9 milliárd forint, de az új tulajdonosok jövőre már 2,5 milliárd forint forgalommal számolnak. A szerződés aláírásakor -- azaz augusztus 6-án -- 457 fő volt a DIP Kft. dolgozói létszáma. ("Fénykorában" 10 ezer főt alkalmazott a Diósgyőri Gépgyár.) Az idei második félévre 410 fő foglalkoztatását biztosítják, de -- a szerződés értelmében -- három esztendeig nem csökken 400 alá a munkáslétszám. A megállapodás ennek betartására szigorú biztosítékokat tartalmaz.
A tulajdonosváltással új lendületet vevő DIP Kft. -- a vasúti kerékpárok és a szerszámgépek piacán -- szeretné visszaszerezni belföldi megrendelőit. A fontos célok között szerepel az egykori Digép-exportpiacok újrafelfedezése. A FÁK-országokban mintegy 7 ezer, a Közel-Keleten csaknem ezer -- Diósgyőrben gyártott -- kábelsodró gép üzemel, azok karbantartása, alkatrészellátása -- a cégvezetés szerint -- jó üzletnek bizonyulhat.
A megújuló DIP Kft. olyan saját, de továbbfejlesztett gyártmányokkal is szeretne megjelenni a piacokon, mint a kábelgépek, kalapácsok, sajtók, ollók, élhajlítók. A korábbi -- túlméretezett -- termékskálát a piaci igényeknek megfelelően szűkítik. Szakértők 1 milliárdosra értékelik ezt a piacot -- emelte ki az ügyvezető igazgató.