Az idén tovább növeli sajtüzemeinek gyártókapacitását a Veszprémtej Részvénytársaság, amely a fejlesztéssel egy időben 18 új munkahelyet is teremt üzemeiben. Tímár Imre vezérigazgató elmondta, hogy pápai trappistagyártó üzemük kapacitásának jelentős bővítésével egyidejűleg az európai uniós elvárásoknak megfelelő gyártási technológiát vezetnek be.
S bár a cég mindhárom gyárában (Pápán, Veszprémben és Keszthelyen is) bevezették már az ISO és a HACCP minőség-ellenőrzési rendszert, Keszthelyen -- ahol szintén trappistát gyártanak -- a higiéniai feltételeket korszerűsítik uniós színvonalra. Az üzemekben, részben új gépek beállításával, a csomagolástechnikát is jelentősen javítják.
A fejlesztésekben szerepük van a francia anyacég szakembereinek is, akiknek jóval korábban volt alkalmuk megismerni az EU-előírásokat. Céljuk egyébként javarészt a higiénia és a minőség további javítása, valamint az egyre keresettebb, a nemes penésszel érlelt sajtok arányának növelése.
A cég veszprémi üzemében, ahol a Bakony camembert, valamint a Tihany sajtcsalád készül, mintegy 40 százalékkal bővítik az érlelő- és hűtőteret. Ezekkel a beruházásokkal -- amelyek részben már az idén megvalósulhatnak -- a Veszprémtej Rt. jelentősen növelheti a sajtgyártást.
A cég jelenleg ötféle sajtot gyárt, ebből a legnagyobb tömeget a trappista jelenti, amelynek hazai piacán egyedül is jelentős szerepük van. Viszont a szintén Bograin-érdekeltségű zalaegerszegi Pannontej Rt.-vel együtt piacvezetők.
A Veszprémtej Rt. tavalyi bruttó árbevétele elérte a 9 milliárd forintot, amelyből 15 százalék volt az export. Nyereségük mértékét üzleti titokként kezelik. Idei üzleti tervükben 12 milliárd forintos árbevétel áll, ennek teljesítése a féléves bevétel tükrében biztatóan alakul.
A cég számára is gondot okozott, hogy az első fél évben visszaesett a tasakos tejek forgalma, ennek okát a magasabb fogyasztói árban látják.