Zászlóshajónak szánja a budapesti fejlesztő-, értékesítő- és szervizközpontot a GE Medical Systems, és innen akarja irányítani a cég egész közép- és kelet-európai tevékenységét, beleértve a termelést és piacépítést is -- fejtette ki lapunknak Joseph M. Hogan, a világcég globális üzletágának elnök-vezérigazgatója.
Az egészségügyi diagnosztikai technológia és az ehhez tartozó informatikai rendszerek terén az egyik meghatározó piaci szereplőnek számító GE Medical választásában nem a lehetséges értékesítési célok játszottak szerepet, hiszen a térségben több országban is nagyobb a piac, mint a magyar.
"Inkább az döntött, hogy itt több évtizedes hagyományai vannak a diagnosztikai fejlesztésnek és hosszú távon megfelelő műszaki és humán felkészültségű munkaerő áll rendelkezésre. Nem különben az, hogy a GE Medical sok más üzletággal is jelen van, s ezek mindegyike folyamatosan bővül" -- fűzte hozzá Hogan.
A GE Medical magyarországi csapatában jelenleg háromszázan dolgoznak, ezek zöme diagnosztikai szoftverek fejlesztésén munkálkodik. Jelentős részük a GE Medical által felvásárolt Medicor Röntgennél töltött el hosszabb-rövidebb időt.
A 27 ezer embert foglalkoztató globális társaság a tavalyi üzleti évben 7,3 milliárd dolláros forgalmat ért el, ennek felét az Egyesült Államokon kívül, közel harminc százalékát pedig Európában. Hogan az európai részesedés erősödését reméli, ezen belül is a közép- és kelet-európai térség arányának növekedésére számít.
Felvetésünkre, miszerint a privatizációba éppen csak belekezdett magyarországi egészségügyi ágazat egyelőre aligha lehet nagy megrendelő, a vezető azt felelte: a GE Medical számára nem feltétlenül a termékértékesítésen, hanem a komplex szolgáltatási csomagokon (konzultáció, szoftverkihelyezés, berendezés értékesítés, szerviz, tanácsadás stb.) van a hangsúly.
Arra a kérdésünkre, hogy a globális értékesítést miként befolyásolja a lassuló észak-amerikai és európai konjuktúra, Reinaldo Garcia, a GE Medical európai elnök-vezérigazgatója kifejtette: a társaság közvetlenül nem tapasztalt visszaesést. A szolgáltatás összetettségére való törekvésük éppen azt szolgálja, hogy a hosszabb távú beruházásokban gondolkodó egészségügyi intézmények, vállalkozások hatékonysága és versenyképessége növekedhessen.