Az ÁPV Rt. az augusztus 31-i határidőre nem adta át a Mahart Balatoni Hajózási Rt. 51 százalékát az érintett önkormányzatoknak, s 49 százalékát sem a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt.-nek -- tudta meg a Világgazdaság. A kormány ugyanis módosította a térítésmentes átadást (a tevékenységre, a foglalkoztatásra és azok garanciáira vonatkozó feltétel melletti) előírt februári határozatát. Augusztus 28-án szabott pótlólagos feltétele szerint az érintett önkormányzatoknak kötelezettséget kell vállalniuk, hogy tulajdonszerzésük arányában összesen 600 millió forint összegben alaptőkét emelnek az MBH Rt.-ben.
Az MFB-nek olyan arányban kell részt vennie az alaptőke-emelésben, hogy 49 százalékos tulajdonhányada megmaradjon.
A tőkeemelésre az MBH Rt. fejlődése és hosszú távú gazdasági működése érdekében van szükség -- mondta érdeklődésünkre Kerényi Éva, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója. Ennek részleteit konkretizálta a módosított kormányhatározat. A vagyonkezelő még nem kapta meg a tőkeemelés vállalására vonatkozó előzetes nyilatkozatot.
Az emelés határidejét nem árulta el, mondván, azt a részvényátadási szerződés fogja rögzíteni. Az ÁPV Rt. az 51 százalékos tulajdonhányad önkormányzatok közötti felosztását nem befolyásolta, információik szerint az erről szóló megállapodás megszületett.
A kötelezettségvállaláshoz szükséges önkormányzati döntések szeptemberre várhatóak Kerényi Éva szerint, ezért nem adta át az ÁPV Rt. augusztus 31-ig az MBH-részvényeket.