Szokatlanul gyorsan megállapodott a két hustoni társaság az egyesülésről, amelyben a tavaly 29,5 milliárd dolláros eredményt produkáló Dynegy menti meg az összeomlástól a nálánál nagyobb Enront. A tranzakció részeként a Dynegyben 64 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Chevron Texaco vállalta, hogy a következő években összesen 2,5 milliárd dollárt fektet be az új, egyesült cégbe, 1,5 milliárdot azonnal, 1 milliárdot pedig a tranzakció lezárását követően. Az egyesülés -- hírügynökségi jelentések szerint -- vélhetően több fogyasztói csoport tiltakozását váltja majd ki, például Kaliforniában, ahol az energiaválságot követően mindkét céget árfelhajtással és nyerészkedéssel vádolták meg. Az egyik fogyasztóvédelmi egyesület vezetője bejelentette, hogy petíciót nyújtanak be a szövetségi hatóságokhoz, hogy akadályozzák meg az fúziót.
Az Enron hanyatlását -- hírügynökségi jelentések szerint -- a befektetői bizalom elvesztése okozta, miután kiderült, az amerikai óriásvállalat az elmúlt években a valóságosnál jobb színben tüntette fel magát.
Az 1985-ben csővezetéki társaságként alapított Enron a világ negyven országában rendelkezik érdekeltségekkel, hozzávetőlegesen 26 ezer embert foglalkoztat. Tavaly 101 milliárd dolláros árbevételt ért el.
A Dynegyt, alapvetően földgázkereskedőként, ugyancsak 1985-ben jelenlegi elnöke alapította. A világ 16 országában 6700 embert foglalkoztat, tavaly 29,4 milliárd dolláros forgalmat ért el.
Az egyesült céget a Dynegy vezetése irányítja majd. Az új társaság hozzávetőlegesen 200 milliárd dolláros forgalomra számáthat 2002-ben. Az előzetes számítások szerint -- éves szinten -- 40 milliárd köbméternyi földgázt, 500 millió megawattóra villamos energiát értékesít majd.