A Volkswagen konszern megvizsgálja, hogy csökkentse-e lengyelországi beruházásaira vonatkozó terveit, mivel az általa egy új furgon gyártására kiválasztott területtel kapcsolatban tulajdonjogi gondok vannak - jelentette a Rzeczpospolita című lap. A cikk szerint a terület a lengyel vámhivatal tulajdonában van és még nem adta át a Volkswagennek.

A német cég az elmúlt évben jelentette be, hogy Poznan térségében évi 130 ezer jármű kibocsátására képes új haszonjárműgyárat épít, amely 2003-ban kezdené meg a munkát. A még fejlesztés alatt álló modell - a tervek szerint - a Renault Kangoo, a FIAT Doblo, illetve a PSA konszern Berlingo/Partner kocsijának versenytársa lesz.

A lap úgy véli, az autógyár már a termelés Csehországba helyezését fontolgatja, ahol a meglévő üzemét bővítené. A lengyel sajtó ugyanakkor nem zárja ki: a helyszínváltást csupán taktikai szempontból hozta fel a Volkswagen, hogy meggyorsítsa az ügy rendeződését Lengyelországban, ahol tavaly 31,6 százalékkal kevesebb személyautót adtak el, mint 2000-ben.

A járműpiacot elemző Samar cég szerint az értékesített személyautó-menyiség egy év alatt 478 739-ről 327 251-re esett, s ez csaknem fele az 1999-ben elért eredménynek. A visszaesés nagyrészt a Lengyelországban gyártott gépkocsiknál volt érzékelhető. Ezekből 140 389-et adtak el, 51,74 százalékkal kevesebbet, mint 2000-ben. Az importált új autók esetében csak 0,51 százalékos csökkenést regisztráltak, ezekből tavaly 186 860-at adtak el. (DK)