Európában továbbra is komoly gondot jelent a kiskereskedelemben a bolti lopás. Tavaly Nyugat-Európában a leltároknál összesen 28,9 milliárd eurós áruhiány mutatkozott, ami a teljes forgalom 1,42 százalékának felel meg - derül ki a Financial Times Deutschland által közölt elemzésből. Magyarországon sem a rendőrségnek, sem a szakmának nincsenek pontos adatai, de becslések szerint a lopásból eredő veszteség itt is 1-2 százalék között lehet - fogalmazott a Világgazdaság kérdésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A vizsgálat során megkérdezett 16 ország több mint 400 kiskereskedelmi cége a teljes forgalom egyötödét képviseli. Az általuk nyert minta alapján a lopásokból adódó teljes költség eléri a 29,6 milliárd eurót, amely azonban a lopások értéke mellett a védekezés költségét is magában foglalja. A teljes leltárhiánynak azonban bő egyhatoda a szállítási és raktározási hiányosságoknak tudható be. További 46 százalékért a vásárlóként betérő tolvajok a felelősek, az alkalmazottak 29, a szállítók pedig 8 százalékban dézsmálták meg az árukészletet.

A leltárhiány tehát mintegy 23,8 milliárd euró értékben magyarázható a lopással. Ez azt is jelenti, hogy védekezésre tavaly 5,8 milliárd eurót fordítottak a kiskereskedelmi cégek, ami főleg őrző-védők felbérléséből, megfigyelőrendszerek kiépítéséből és elektronikus árucímkék elhelyezéséből állt. Ez azt is jelenti, hogy Nyugat-Európában a bolti lopás teljes, 29,6 milliárdos költsége - lakosokra bontva, fejenként - évi 77 eurós többletkiadást jelent. Szakértők szerint bár ez a szám meglehetősen riasztó, a probléma nem kap kellő figyelmet.

Az elmúlt évek tapasztalata szerint a bolti lopások aránya Ausztriában, Görögországban, Norvégiában, Spanyolországban és Portugáliában növekszik, míg a belga, német és svéd piacon 1,29 százalékkal az átlag alatt marad.

Tapasztalatok szerint a bolti tolvajok egy alkalommal átlagosan 51 euró értékben lopnak, ha viszont az alkalmazottak is közreműködnek, a kár értéke általában eléri a 685 eurót. Nyugat-Európában tavaly 1,27 millió tolvajt értek tetten. Sokat segíthet ugyanakkor, ha az üzlethelyiség biztonsági felszereltsége jól látható, ugyanis az elriaszthatja az elkövetőket. A megelőzésben játszhat fontos szerepet a rendezett, jól áttekinthető boltkialakítás és árurendezés is - állapította meg Vámos György.

VG-összefoglaló