Hamarosan saját kollekcióival is megjelenik külföldön a Silhouette cégcsoport, melynek divatszolgáltatásait exportképesnek tartja ügyvezető igazgatója. Bartunek Katalin szerint a formaruha-tervezés, az üzleti öltöztetés a társaság egyik specialitása. A még csak bérmunkát végző vállalat tervezői már dolgoznak a saját exportmárka kollekcióján. Ehhez megvan a szükséges gyártó háttér, a termelőüzem és partnerkapcsolata is.

A női könnyűkonfekciót tervező, gyártó, illetve forgalmazó vállalkozás az idén 750-800 millió forint árbevételre számít a tavalyi 640 millió után. A csoporthoz tartozó, az elsősorban a tervezéssel foglalkozó Silhouette Kft., a gyártási hátteret biztosító pápai Siltex Ruhaipari Kft., valamint a budapesti Escada üzletet franchise-rendszerben működtető Bartunek Katalin Divatcég Kft. adózott eredménye 40 millió forint volt tavaly, a nettó árbevételre vetített nyereség 5-6 százalékos. A csoport közel 200 fős, s mintegy 200 beszállítója van.

A külföldi terjeszkedést pápai üzemére és a bedolgozó partnercégek révén kibővített gyártóbázisra alapozza. Fejlesztései révén az idén beindul a saját anyagos gyártás. A pápai Siltex - amely a Páva Ruhagyár volt varrodájának privatizációjakor került Bartu-nek Katalin tulajdonába - női könnyűkonfekciót gyárt, eddig alapvetően bérmunkát végzett német, francia, olasz, osztrák cégeknek. A Silhouette tervezőivel készül a márkakollekció az önálló külföldi megjelenéshez.

A Silhouette üzletpolitikájában előtérbe kerül a cégek "öltöztetése", a formaruhák tervezése és gyártása. Ügyfelei között van az ABN Amro Bank, az AstraZeneca, a Herendi Porcelánmanufaktúra, a Mol Rt., az Ofotért, a Pannon GSM, a Suzuki Top. A cég mindig is az üzletasszonyokat célozta meg, az utóbbi időben azonban stratégiai üzletággá vált ez a terület. Már csak azért is, mert a Silhouette hagyományos értékesítési csatornái mellé újakat kellett találni, s erre növekvő kereslet mutatkozott. A vállalat amellett, hogy kész öltözékeket szállít, öltözködési tanácsokat is ad menedzserképző tanfolyamokon.

Kvassinger Klára