Az orosz Gazprom gázipari monopolcég sürgeti a lengyel kormányt, mielőbb fizesse ki a Jamal-gázvezeték bővítésében Lengyelországra jutó pénzügyi hozzájárulást. Az Oroszországtól Nyugat-Európáig húzódó gázvezeték még mindig a tervezettnél alacsonyabb kapacitáson működik.

A Gazpromnál remélik, hogy a lengyel PGNiG monopol-gáztársasággal folyó tárgyalások hamarosan sikerrel zárulnak, és a Jamal-gázvezeték kapacitását rövidesen a tervezett évi 33 milliárd köbméterre növelhetik a mai 20 milliárdról. "Az 1993-as államközi szerződés értelmében Lengyelország közel 350 millió dollár hozzájárulást ígért a fejlesztéshez, ám eddig csak 150 millió dollárt fektetett be" - idézi az MTI a jelentést, mely szerint a lengyel féllel máig nem sikerült a fizetés feltételeiről megegyezni.

A Jamal-Europe vezetéket a Gazprom és a PGNiG 48-48 százalékos vegyes vállalata, az EuroPolGaz építi. A fennmaradó 4 százalék a Bartimpexé, az orosz gáz legnagyobb lengyel vásárlójáé. A vezetéket eredetileg két ággal tervezték, együtt 66 milliárd köbméteres éves kapacitással, de a Gazprom a második ág építését elvetette. Lengyelország kész a vezeték kapacitását két éven belül évi 28 milliárd köbméteresre növelni, de ehhez újratárgyalná az 1996-os hosszú távú gázszállítási megállapodást Oroszországgal, mert abban szerinte túlbecsülték a gázkeresletet. A Gazprom szerint az EuroPolGaznak közel 350 millió dollárra lenne szüksége az első vezeték mentén tervezett három kompresszorállomás megépítésére.

VG-ÖSSZEFOGLALÓ