Újabb nagyszabású leépítést tervez a Siemens. A német elektronikai konszern a Focus német gazdasági magazin értesülése szerint a kommunikációs üzletágban (ICN) további ötezer munkahelyet tervez megszüntetni a korábban már bejelentett, tízezres nagyságrendű leépítést követően. A lap beszámolója szerint a most bejelentett létszámcsökkentés 75 százaléka a külföldi Siemens-érdekeltségeknél dolgozókat érinti. (A jelenleg üzleti tervét készítő magyarországi leányvállalatnál a piac megfelelő alakulása folytán egyelőre nem számolnak karcsúsítással - tudtuk meg a cég kommunikációs vezetőjétől.)

Ugyanakkor az informatikai szektorban, az üzleti szolgáltatás (SBS) üzletágban is várhatók további megszorítások. Itt jelenleg folyik a szervezeti átalakítás, amelynek keretében három önálló részre bontják a tanácsadást, a termeléskihelyezést, valamint a készülékek szervizelését. Szó van arról is, hogy összevonják az ICN és az SBS vállalati ügyfeleivel foglalkozó részleget.

Az átszervezés és a leépítések hátterében egyebek mellett az áll, hogy a német konszern nyeresége tavaly a negyedére csökkent; a 484 ezer főt foglalkoztató társaság a szeptemberrel végződött üzleti évet 87 milliárd euró nettó árbevétellel és 2,088 milliárdos tiszta nyereséggel zárta. Az átalakítási program részeként a következő két évben 15-15 százalékkal kell csökkenteni a központi költségeket, beleértve a leányvállalatokét is.