Somogyban a tavasz a lakáspiac pezsdülését is hozza minden évben, ám ezt az idén a kedvezményes kamatozású hitelek is fokozzák. A megyeszékhelyen és a Balaton-parton ezekben a hónapokban gyorsan elkelnek az új lakások, és a keresletnek megfelelően ma már 230 ezer forintba kerül az új lakás négyzetmétere. Az új hitellehetőségek kétségkívül változást hoznak - mondta Kalmár Tibor, egy társasház építkezésben érdekelt kaposvári vállalkozás ügyvezető igazgatója. Cége most kezdett bele két társasház építésébe, gyakorlatilag mindkettő lakásai előre elkeltek. Az árak miatt általában a 60-80 négyzetméteresek a keresettek, de az utóbbi időben egyre nagyobb a 100-150 négyzetméteresek iránti igény.

Czellár Ferenc, a megyei illetékhivatal érték-ellenőrzési irodavezetője kérdésünkre elmondta: az árak alapján Somogy az országos mezőny első harmadába sorolható. A Balaton-parton már nehezen lehet 10 millió forint alatt épületet vásárolni. Ott egyébként három fő kategóriát lehet megfigyelni: a vízpart és a vasút közötti ingatlanok szinte minden településen külön egységet alkotnak. Másik a vasút és az M7-es út mellett lévő rész, illetve a főúttól délre fekvő terület. Nem ritka, hogy az egyes helyek között 15-25 százalékos az árkülönbség.

Az új kaposvári lakások négyzetméterét 200-230 ezer forintért lehet most lekötni, a családi házak jellemzően 15-20 millió forintért cserélnek tulajdonost. Információnk szerint a somogyi megyeszékhelyen - az élénkülés folytán - 10-15 százalékos áremelkedést sem zárnak ki. Mindenesetre az átlagos anyagi körülmények között élő lakásvásárlók az 5-8 millió forintos kategóriájú otthonokat keresik. Ezt erősítette meg Boldizsár Balázs, a megyeszékhely egyik legnagyobb ingatlanközvetítő cégének tulajdonosa, aki megjegyezte: egyre többen térnek be hozzájuk tízmillió forint feletti elképzelésekkel. A többség két-három szobás, átlagos felszereltségű lakásba szeretne költözni, ennek érdekében hosszú évekre adósa lesz a pénzintézeteknek. A kiemelt árkategóriában is van némi elmozdulás: Kaposvár frekventált lakóövezetében a napokban kelt el egy 40 millió forintos családi ház.

A somogyi, nem Balaton-parti kisvárosok közül Marcali az, ahol hasonló az árfekvés a kaposvárihoz. Talán a Balaton közelsége, ami vonzó, de tény: a kereslet erőteljesen meghaladja a kínálatot. Az ingatlanközvetítők majdhogynem munka nélkül maradnak, hiszen a valóban eladható lakások "kézből" elkelnek. Barcson, Nagyatádon és Tabon már jóval olcsóbban, nemritkán 80 ezer forintos négyzetméteráron lakáshoz lehet jutni. Ez már majdnem olcsóbb, mint néhány szép, zselici környezetben fekvő vagy Balaton közeli falu lerobbant parasztháza, amiért egymásra licitálnak a német és holland vevők.

Varga Ottó - Kaposvár