A számítástechnikai szektor eddigi történetét figyelembe véve csaknem elképzelhetetlennek tartott lépésre van kilátás: a személyi számítógépek gyártói áremelést terveznek bizonyos alkatrészek drágulása miatt - írja a Financial Times. A nyugati gyártók Magyarországon forgalmazott termékeire a beszerzési ár emelkedése és a vámteher áprilistól való eltörlése várhatóan csak később lesz hatással.

A vámok megszűnéséből származó árkülönbözetet a Compaq Computer magyarországi leányvállalata azonnal érvényesíteni fogja - tudtuk meg Scharek Viktor kereskedelmi igazgatótól. A társaság egyelőre vizsgálja, hogy az USA-val kötött januári megegyezésnek köszönhetően áprilistól hogyan módosultak a vámszabályok. A változásnak és az alkatrészek esetleges drágulásának hatása csak bizonyos átfutási idő után jelentkezhet Magyarországon. A Compaq ugyanis átlagosan egy-másfél hónapra elegendő raktárkészlettel dolgozik jelenleg, amire az árváltozásoknak nincs hatásuk. Feltételezhető az is, hogy a cégeknek gyártó üzemek az alkatrészek esetében hosszabb távú, előre kialkudott feltételekkel vásárolnak, így a végfelhasználói árak hullámzását ez is csökkenti.

A világ vezető PC-gyártójának számító amerikai Dell viszont máris emelni kényszerült azon gépek árát, melyek az átlagosnál nagyobb memóriával rendelkeznek. A társaság szerint a memória mellett a lapos képernyős technológia beszerzési ára is olyan mértékben emelkedett, hogy a lépés kikerülhetetlen lett. Szakértők emlékeztetnek arra, hogy a világpiacon a Dell dolgozik a legrövidebb időre elegendő raktárkészlettel. Az alkatrészek árának zuhanása miatt ez az értékesítési modell hozta meg a társaságnak a világelsőséget, most viszont könnyen visszájára fordulhat a stratégia.

Az elmúlt két hétben a Dell mellett az amerikai Apple és a japán NEC is hasonló terveket hozott nyilvánosságra. Az Apple az iMac nevű asztali számítógép árát máris átlagosan száz dollárral növelte, és szintén az alkatrészek drágulására hivatkozott. (TZ)

VG-Összeállítás